Distribuie articol
X
Rolul cerealelor in diversificarea alimentatiei
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Rolul cerealelor in diversificarea alimentatiei

  Vezi sfatul specialistilor despre importanta cerealelor in perioada diversificarii alimentatiei celui mic.

  14.02.2018 - 12:00

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el. Care este momentul potrivit si care sunt alimentele cu care este recomandat sa incepi diversificarea?

  Cand ar trebui sa incep diversificarea alimentatiei?

  Conform ultimelor recomandari, diversificarea alimentatiei se poate incepe oricand intre 4 si 6 luni. Nu mai devreme de 4 luni, dar nu mai tarziu de 6 luni. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiv la san in primele 6 luni de viata si prelungirea acesteia pe o perioada cat mai indelungata, in paralel cu diversificarea. 

  Momentul inceperii diversificarii trebuie decis impreuna cu medicul pediatru.

  Momentul inceperii diversificarii trebuie sa fie individualizat si variaza de la un copil la altul. El este decis atunci cand alimentatia exclusiv la san nu mai ofera necesarul energetic si de nutrienti corespunzator varstei.

  Ea are loc intr-o perioada de crestere si de dezvoltare rapida, cand sugarii sunt susceptibili atat la deficiente nutritionale cat si la excese.

  fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti

  Cu ce alimente ar trebui sa incep diversificarea alimentatiei?

  Datorita capacitatii gastrice reduse a sugarului, este deosebit de important ca alimentele nou introduse sa fie intr-o cantitate mica si sa aiba o densitate sporita de nutienti. Alegerea combinatiei de alimente adecvate este importanta pentru a pune bazele unor obiceiuri alimentare sanatoase in viitor.
  Alimentele nou introduse sunt reprezentate in prima etapa de legume, fructe, carne si cereale. Acestea din urma stau la baza piramidei alimentare si prin urmare sunt esentiale pentru alimentatie, incepand de la varsta de sugar.

  Cand pot introduce in meniu cerealele cu gluten?
  Confrom ultimelor recomandari, glutenul poate fi introdus oricand intre 4 si 12 luni. Dar se recomanda introducerea treptata a acestuia in alimentatia sugarului. De aceea se incepe cu cerealele fara gluten, cum ar fi orezul sau porumbul, si se face tranzitia treptata catre cele cu gluten, cum ar fi graul, ovazul sau secara. Orezul este primul tip de cereale recomandat sugarilor: are potential scazut de reactie alergica, contine toti cei 8 aminoacizi esentiali si contribuie la ameliorarea simptomelor diareei.
   

   

  Ce beneficii au cerealele speciale pentru sugari?


  Cerealele pantru sugari sunt o sursa improtanta de carbohidrati complecsi intr-o dieta echilibrata, de aceea se recomanda consumul zilnic al acestora. Spre deosebire de cerealele simple, ele sunt imbogatite cu vitamine si minerale, in proportie corespunzatoare varstei, completand astfel posibilele goluri lasate neacoperite de celelalte grupe alimentare.  Nutrienti importanti precum Fierul, Zincul, Iodul sau niacina inregistreaza cele mai mari carente.

  Cerealele pot fi combinate cu alte alimente (lactate, legume, carne) pentru a asigura echilibrul complet de macro si micronutrienti de care sugarii au nevoie.

   

   

  Afla parerea specialistului!

   

  Citeste mai mult

  De retinut

  • Cand ar trebui sa incep diversificarea alimentatiei?

   Inceperea diversificatiei se poate face oricand intre 4 si 6 luni. Specialistii recomanda prelungirea alaptarii la san dupa varsta de 6 luni, pe o perioada cat mai indelungata, in paralel cu diversificarea.

  • Cu ce alimente ar trebui sa incep diversificarea alimentatiei?

   Alimentele nou introduse sunt reprezentate in prima etapa de legume, fructe, carne si cereale. Ele sunt importante pentru a pune bazele unor obiceiuri alimentare sanatoase in viitor.

  • Ce beneficii au cerealele speciale pentru sugari?

   Cerealele pantru sugari sunt o sursa improtanta de carbohidrati complecsi, sunt imbogatite cu vitamine si minerale, in proportie corespunzatoare varstei. Ele pot compensa eventualele goluri neacoperite de alte grupe alimentare.

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • Citeste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • Afla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • Incearca aplicatiile noastre utile.
  • Ramai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.