MyFeed Personalized Content
de la 6 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Inca de la o varsta foarte frageda, copilul are tendinta de a copia comportamentul parintilor, in toate aspectele vietii de zi cu zi. De la ce si cum mananca, pana la cum se poarta la gradinita sau scoala, copilul devine treptat o miniatura comportamentala a parintelui.

3 minute citit Ian. 9, 2024

Imitand ceea ce vede la parintele sau, copilul isi dezvolta abilitati si, in acelasi timp, preia blocaje si limitari. Orice parinte isi doreste sa transmita copilului cat mai multe abilitati necesare supravietuirii si dezvoltarii, dar sa il fereasca de acele comportamente care nu il vor ajuta in dezvoltare.

In privinta alimentatiei, s-a observat ca majoritatea parintilor incep sa corecteze comportamentele de consum ale copiilor in timpul scolii, atunci cand obiceiurile incorecte din perioada prescolara incep sa iasa la iveala.

Concluziile unui studiu din 2008, al American Medical Association, realizat pe un grup de copii de 2-6 ani, au aratat insa ca preferintele alimentare se formeaza inca din perioada prescolara, cand copiii au tendinta de a copia nu doar ceea ce parintii mananca, dar sunt foarte atenti si la etapa de achizitie a alimentelor.

Intr-un joc de rol, investiti cu puterea de a face chiar ei achizitii, ca un adult (parinte), nu toti copiii s-au napustit asupra alimentelor nesanatoase si „gustoase”. Tinand cont de produsele familiare, care sunt de obicei in cosul de cumparaturi al familiei, un procent de cca. 10% dintre copii au facut, intr-o mare proportie, alegeri sanatoase. Acest fapt sugereaza ca, inca din faza in care copiii nu pot sa aprecieze implicatiile unor alegeri nesanatoase, ei asimileaza si copiaza comportamentul parintilor pornind de la etapa achizitiei si continuand cu cea a consumului.

Desi concluzia pare evidenta, putini parinti se corecteaza in faza in care umplu cosul de cumparaturi cu produse. Propria incapacitate de a face o schimbare si de a face achizitii sanatoase se transmite astfel copilului care mosteneste comportamentul si, mai tarziu, aceleasi probleme de dieta pe care le are parintele.

 

parinte-in-felul-tau

Ce putem face pentru a face achizitii sanatoase?

Aplica politica pasilor marunti, nu renunta brusc la alimente nesanatoase, redu cantitatea treptat, de-a lungul catorva zile/saptamani
Gaseste alternative sanatoase la cele evident nesanatoase. Spre exemplu, alternativele la duciuri exista din belsug in magazine: batoane din fructe, fulgi de cereale, cu miere in loc de zahar, roscove in loc de cacao etc.

Insoteste-ti copilul in acest demers si urmati impreuna acelasi program de reducere a consumului de alimente nesanatoase. Daca vei fi un model, cu perseverenta si incredere exprimata in capacitatea copilului de a se adapta, treptat, acesta va incepe sa te imite si sa accepte schimbarile.

Ajuta-ti copilul sa-si asculte corpul. Nu-l obliga sa termine mancarea din farfurie, pentru a nu dezvolta obiceiuri nesanatoase care duc la obezitate si dependenta de gusturi.

Mentine-ti un orar strict al meselor si gustarilor, pentru a nu trece prin perioade de caderi dramatice ale nivelului de energie. De obicei, in astfel de perioade apare nevoia de stimulenti nesanatosi precum dulciurile.

Oricat de mult ne-am dori ca parinti sa influentam sanatatea, deciziile sau, in general, drumul copiilor nostri, sa le oferim posibilitati de dezvoltare cat mai variate, cu totii stim ca la un moment dat ei vor deveni independenti si vor lua singuri deciziile importante pentru ei. Este datoria noastra sa ii pregatim pentru aceasta perioada.

In acelasi timp, ei vor intelege ca, din anumite puncte de vedere, mostenirea noastra se regaseste in ei, in moduri mai mult sau mai putin evidente, si ca au devenit versiuni mai bune ale noastre.

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.