MyFeed Personalized Content
de la 6 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

Vitaminele si mineralele necesare bebelusului

0
0 Review-uri

Pentru a creste si a se dezvolta, cel mic are nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa includa fier, fluor, vitamina D si vitamina K.  Cum poti sa fii sigura ca il hranesti corespunzator?

4 minute citit Ian. 18, 2018

Daca trebuie sa iti reamintesti un lucru, atunci acesta ar fi acel lucru: o alimentatie echilibrata si variata, care sa includa produse lactate, fructe si legume, asigura necesarul zilnic de nutrienti atat de necesari pentru buna dezvoltare a bebelusului tau. (iar acest lucru se aplica si in cazul persoanelor adulte). Cel mic nu prea este incantat cand ii servesti mazare sau caise pasate? Oare primeste suficiente vitamine si minerale pentru a se dezvolta corespunzator? De ce ii prescrie medicul suplimente pe baza de vitamine? Iata in continuare cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari.

 

Fier pentru un bebelus sanatos

Fierul ajuta corpul sa produca hemoglobina, care la randul sau transporta oxigenul in sange. Carenta de fier poate conduce la instalarea anemiei si creste riscul dezvoltarii unei rezistente scazute chiar si la cea mai mica infectie (de regula cele ORL). Semnalele de avertizare includ un ritm de crestere in greutate lent, paloarea tegumentelor si a buzelor, iritabilitate si plans necaracteristic, lipsa poftei de mancare si chiar refuzul de a manca si de a bea.

Iata cateva sfaturi pentru a evita aceasta problema:

  • Alapteaza-ti bebelusul, fierul este prezent in mod natural in laptele de san daca beneficiezi de o alimentatie echilibrata;
  • Cand vine momentul sa introduci alimentele solide, include in dieta bebelusului si o doza pe saptamana, din urmatoarele alimente: carne rosie (cu atentie sporita la cantitatea pe care i-o dai celui mic, intrucat prea multe proteine nu sunt benefice), galbenus de ou (pana la varsta de un an, apoi un ou intreg), legume bogate in fier (spanac, broccoli, mazare, fasole, etc), legume boabe (linte, mazare, fasole uscata, etc.), cereale (paste, orez si paine din cereale integrale) precum si fructe proaspete pasate si fructe uscate (stafide, smochine, prune, etc.).

In cazul bebelusilor nascuti prematur: poate fi necesara administrarea unui supliment pana la varsta de un an dar numai cu recomandarea medicului tau.

 

Stiai ca? 

Pentru a facilita absorbtia fierului de catre organism, poti sa combini alimentele de mai sus cu alimente bogate in vitamina C. De exemplu, spanacul amestecat cu sucul de lamaie, salata de linte amestecata cu bucatele mici de portocala.

 

Fluor pentru dinti sanatosi

In ultimii aproximativ treizeci de ani, nou-nascutii primeau sistematic o doza zilnica de fluor (in general sub forma de picaturi). Agentia din Franța pentru siguranta produselor pentru sanatate (ANSES) a revizuit de curand prescrierea astfel incat suplimentele pe baza de Fluor sa se administreze de la caz la caz, incepand cu varsta de sase luni. Motivul care a stat la baza acestei revizuiri a fost acela ca studiile recente au sugerat faptul ca efectele fluorului sunt mult mai benefice dupa aparitia efectiva a dintilor.

Consulta medicul specialist, dar tine cont de faptul ca in general, trebuie sa incepi sa periezi dintii celui mic in jurul varstei de un an, cu ajutorul unei periute realizate special, din material moale, cu forma ergonomica (si mai ales, frumos colorata!).

parinte-in-felul-tau

 

Vitamina D pentru oase puternice

Vitamina D permite  cresterea si dezvoltarea normala a oaselor, rezultatul fiind ca cel mic se va bucura de oase normale si sanatoase. La copiii cu varsta frageda, carenta de vitamina D poate conduce la incetinirea procesului de crestere. Unde gasesti vitamina D? Pentru inceput, trebuie sa stii ca alimentatia nu acopera procentul de 100 % de necesar zilnic. Organismul uman produce marea parte din aceasta vitamina, gratie luminii emanate de soare. Prin urmare, este foarte important sa-l scoti pe cel mic la plimbare in parc, avand insa grija sa-l si protejezi de radiatiile UVA-UVB cu ajutorul unei palarii, a ochelarilor de soare si a articolelor de imbracaminte care sa-i acopere mainile si picioarele.

Vitamina D se poate gasi si in alimente cum sunt:

  • Oua (de regula, micutilor le place sa manance ouale cu ajutorul unei lingurite);
  • Pesti grasi (macrou, sardine, hering, la inceput pasate sub forma de piure apoi taiate in bucati mici,
  • Ficatul, sub forma de musaca, spre exemplu.

Laptele si continutul de vitamina D

Acesta aduce multe beneficii insa laptele de san nu contine suficienta vitamina D, si din acest motiv specialistii prescriu in general un astfel de supliment pe baza de vitamina D sub forma de picaturi. 

 

Indispensabilitatea vitaminei K

Aceasta este produsa de bacteriile de la nivelul intestinului si contribuie la coagularea sangelui. Nou-nascutii pot prezenta o anumita carenta de vitamina K, iar acesta este si motivul pentru care la nastere si in a treia zi de viata a nou-nascutului, acestora li se administreaza in mod automat in spital o doza de vitamina K. 

Beneficii suplimentare: aproape toate legumele verzi si in special spanacul, varza, pestele si ficatul contin vitamina K.

 

Testimoniale

Ioana, mama lui Mihai, in varsta de 3 ani si a Ralucai, in varsta de 8 luni

„Pentru a fi sigura ca fetele isi primesc doza de vitamine, in special vitaminele D si K, mi-am pus un post-it pe usa de la frigider care sa-mi aminteasca ce alimente contin aceste vitamine. Asta inseamna ca ma asigur ca gatesc aceste alimente in mod regulat."

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.