Obezitatea la copiii de varsta mica

Obezitatea la copiii de varsta mica

de la 2 ani
Articol
Noi. 18, 2024
4 minute

In Romania, 3 din 10 copii si adolescenti sunt supraponderali! Ce precautii pot folosi pentru a preveni orice risc ca micutul meu sa devina supraponderal?

Pentru a creste 25 cm in 12 luni si a-si tripla greutatea corporala, bebelusul tau consuma cat mai mult combustibil cu putinta in primul an de viata. Acest ritm incredibil de crestere incetineste odata ce copilul tau invata sa mearga.

Copilul tau cu obraji moi si pufosi se transforma intr-un prunc mult mai subtire. Aceasta pierdere de volum va continua pana in jurul varstei de 6-7 ani, moment in care se va produce un nou „varf de crestere”, timp in care temporar doar, copilul va lua mai mult in greutate decat se va inalta.

Deci, unde-i problema? Exista anumiti copii la care acest al doilea varf de crestere se produce mai devreme, in jurul varstei de 3 ani, ceea ce ar putea constitui un posibil semnal de obezitate. Riscul se poate evita cu usurinta daca iti vei educa inca de timpuriu copilul cu privire la principiile de baza despre cum sa duci o viata sanatoasa si echilibrata.

Principalele cauze de greutatea in exces si de obezitate

Obezitatea in randul copiilor a atins cote alarmante si a constituit obiectul a numeroase studii si analize in ultimii ani. Exista mai multe cauze, spre exemplu:

  • O dieta exagerat de bogata si neechilibrata;
  • Gustari consumate in mod necorespunzator;
  • Activitate fizica insuficienta si prea mult privit la televizor, la jocuri video si pe calculator;
  • O predispozitie genetica, o functionare deficitara a sistemului endocrin (hormonii) sau a sistemului metabolic (1% din cazuri).

 
Pe langa problemele de ordin fizic, exista de asemenea si o serie de efecte la nivel psihologic. Se prea poate ca al tau copil sa gaseasca dificil sa-si accepte propriul corp si sa se inhibe. Cunoastem de asemenea, si faptul ca si colegii de clasa vor fi primii sa-l foloseasca drept tinta ridiculizarii!

Din fericire, exista remediu la orice problema si este inca posibil sa iei atitudine atunci cand s-a diagnosticat orice asemenea tendinta spre obezitate la copii.

parinte-in-felul-tau

Semne care ne avertizeaza

Copilul tau are tendinta sa fie mai dolofan? „E normal, se mosteneste din familie", este raspunsul pe care il auzi de atatea ori. Se poate ca uneori chiar asa sa si stea lucrurile in realitate, dar nu intotdeauna: exista anumite semne care pot sa indice un posibil caz de obezitate in randul copiilor. Invata sa recunostii aceste semne, fara a deveni insa paranoica!

  • Ritmul de crestere al copilul tau explodeaza si depaseste semnificativ media inregistrata la nivel national;
  • Indexul de masa corporala (IMC = greutate/inaltime²) trece de 19 in perioada dintre 3 si 6-7 ani;
  • In cazul lor, cel de-al doilea „varf de crestere” (crestere mai mare in greutate, decat in inaltime) se produce timpuriu, in jurul varstei de 3 ani, in loc de 6 sau 7 ani;
  • Copilul tau ramane exagerat de dolofan si dupa varsta de 3 ani.

In orice caz, controalele in mod regulat la un medic specializat iti vor permite sa ramai vigilenta si sa monitorizezi toate aceste semne care avertizeaza cu privire la existenta unei potentiale probleme de obezitate pe viitor.

Obiceiuri alimentare sanatoase pe viata

Mai multe studii clinice au demonstrat faptul potrivit caruia, cu cat se intreprind mai devreme o serie de masuri preventive impotriva greutatii in exces si a obezitatii (inaintea varstei de doi ani), cu atat mai mare va fi randamentul acestora. Cum te poti asigura de faptul ca cel mic invata sa se bucure de hrana in timp ce mananca si cantitati rezonabile din aceste alimente? Adopta principiile unei diete diversificate si echilibrate atat pentru copilul tau, cat si pentru intreaga familie, in primul rand prin respectarea structurii care face referire la cele 4 mese pe zi, care trebuie savurate in liniste si la intervale orare regulate.

Incepe prin a te asigura de faptul ca cel mic consuma suficiente alimente care sa-I asigure un aport normal de Calciu, in principal lapte si de preferat lapte matern, care continua sa constituie principala lui sursa de hrana! Apoi, asigura-te ca acesta consuma o cantitate suficienta de fructe si legume (doua sau trei portii / zi). Da-i cantitatea corecta de proteine (carne, peste, oua, etc.), asa cum ti-a recomandat medicul tau, pentru a nu-i supraincarca organismul fragil. Da-i carbohidrati (paste, cereale, orez, etc.) care ii asigura energia cu ardere lenta de care are atata nevoie in timpul perioadei de crestere intensa si care vor intarzia aparitia senzatiei de foame dintre mese care poate duce la consumul de gustari.

Daca totusi cel mic doreste sa consume si altceva intre mese, nu te simti vinovata: consumul ocazional de astfel de gustari nu constituie o problema in sine, dar asigura-te ca acest lucru nu devine un obicei. Sucurile indulcite sau acidulate si dulciurile ar trebui rezervate pentru ocazii speciale (petrecerile copiilor, reuniunile de familie etc.)

Nu in cele din urma, copilul tau este plin de energie, asa ca profita de acest lucru, ia-l la plimbare si planifica o serie de activitati fizice pentru el. Asta il va ajuta si sa doarma mai bine, iar serile tale vor fi cu atat mai relaxate!

Customer reviews

5

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    5
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Laptele pentru copii de varsta mica
Articol
lapte pentru copii de varsta mica

Laptele pentru copii de varsta mica

Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.

3 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
Articol
Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate

3 minute citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Articol
simbol calciu

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului

Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.

3 minute citit

View details APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca
Articol
alergia la proteina din laptele de vaca

APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca

O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.

2 minute citit

View details Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Articol
deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.

4 minute citit

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului
Articol
Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului

Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului

Exista multe elemente ce joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau.

2 minute citit

View details Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Articol
Mofturos cu mancarea? Nu esti singur

Mofturos cu mancarea? Nu esti singura

Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face!

3 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Despre mancarea bebelusului dupa varsta de 1 an
Articol
alimentatia dupa varsta de un an

Despre mancarea bebelusului dupa varsta de 1 an

Dupa varsta de 1 an, paleta de alimente pe care le poate consuma cel mic se largeste foarte mult.

3 minute citit

View details Meniul zilnic al bebelusului
Articol
Meniul zilnic al bebelusului

Meniul zilnic al bebelusului

Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?

4 minute citit

View details Solutii pentru un bebe mofturos la mancare
Articol
Solutii pentru un bebe mofturos la mancare

Solutii pentru un bebe mofturos la mancare

Nu toti copiii sunt mofturosi la mancare, insa unii pot deveni astfel in jurul varstei de 2 ani, cand au parte de diferite schimbari in dezvoltare si devin mai independenti.

5 minute citit

View details Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte?
Articol
Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte

Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte?

Așa cum stim deja, pe masura ce un copil creste, ritmul sau de dezvoltare se intensifica. Iata de ce si nevoile sale nutritionale urmeaza aceasta tendinta.

6 minute citit

View details Puterea exemplului in alimentatia copiilor
Articol
Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Inca de la o varsta foarte frageda, copilul are tendinta de a copia comportamentul parintilor, in toate aspectele vietii de zi cu zi.

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.