Cum sa oferi o dieta sanatoasa copiilor mici
O dieta sanatoasa pentru copii mici poate acum sa-l pregateasca pentru o alimentatie sanatoasa pe viata. Iata cateva elemente de baza de nutritie pentru cea mai buna hrana pentru copii mici.
- Evita sa ii oferi prea mult zahar, sare sau grasimi saturate.
- Ofera o varietate de alimente pentru a pregati papilele gustative ale copilului tau. Urmareste ghidul nostru pentru planificarea meselor.
- Propune-ti consumul a 2-3 portii de lapte/ lactate (sau inlocuitori potriviti din plante) pe zi.
- Propune-ti consumul a 5-7 portii de fructe si legume pe zi. Pot fi proaspete, congelate, crude, gatite, conserve, indulcite sau chiar uscate.
- Propune-ti consumul a 2-3 portii de carne slaba pe zi pentru copiii de varsta mica sau alternative de peste sau proteine vegetariene.
- Propune-ti consumul a 3-4 portii de carbohidrati pe baza de amidon pe zi. Pastreaza portiile mici, deoarece carbohidratii pot fi foarte satiosi.
- Aminteste-ti ca portiile de dimensiuni mici sunt mult mai mici decat pentru adultii. O portie de paine pentru un copil de unu pana la doi ani este in jur de jumatate de felie, iar o portie de carne este de aproximativ 30g - adica aproximativ o treime din palma ta.
- Da-i copilului tau mai multa mancare daca iti arata ca ii este foame. Doar nu-i supraincarca farfuria cu prea mult la inceput.
- Alege grasimile nesaturate din surse vegetale (de exemplu, ulei de rapita sau ulei de masline) in loc de alimente prajite mult in grasimi trans sau saturate, cum ar fi la prajirea pestelui, a puiului sau pentru cartofii prajiti.
- Serveste alimente cu dimensiuni si textura corespunzatoare - morcovii intregi si boabele de struguri sunt potentiale pericole de sufocare. Boabele de struguri trebuie taiate pe jumatate pe lungime, iar morcovii ar trebui sa fie fierti si taiati in bucati mici.
- Mintile si corpurile in crestere isi consuma rapid rezervele. Ofera copilului 1-2 gustari sanatoase pe zi.
- Propune-i consumul a 6-8 bauturi pe zi. Apa si laptele fara arome (sau alternative pe baza de plante precum laptele de soia sau orez) sunt cele mai bune. Evita bauturile aromate si bauturile indulcite cu zahar.
- Unele autoritati din domeniul sanatatii recomanda acordarea de suplimente de vitamina D bebelusilor si micutilor, deoarece poate fi dificil sa obtina suficient numai de la lumina soarelui si dieta. Vorbeste cu medicul pediatru pentru sfaturi.
- Daca crezi ca ai un mofturos, citeste lista noastra de verificare despre cum sa il ajuti.
Articole similare