Copilul tau si etapa lui nu

Copilul tau si etapa lui "NU"

12-24 luni
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

Copilul tau nu are nici doi ani dar vrea sa faca totul singur? Cand vrei sa-l ajuti se enerveaza imediat? Sau atunci cand iti dai cu parerea sau incerci sa ii oferi orice sugestie, raspunsul este intotdeauna „nu”?

Cum te poti descurca cu aceasta noua faza din procesul sau de dezvoltare poti citi in randurile ce urmeaza.

De la momentul primei separari la dezvoltarea sentimentului de independenta

Pe masura ce bebelusul creste, invata sa-si construiasca propria identitate si sa se impuna ca persoana independenta cu toate drepturile care vin la pachet, odata cu dobandirea acestui statut. Dupa ce „te-a ascultat, dar asta doar o data”, vrea sa-ti arate ca el este cel care decide. Nu este deloc usor sa stii cand anume poti sa cedezi si sa ii acorzi ce-si doreste.

In jurul varstei de 8 luni, cel mic devine constient de propria-i persoana si de persoana ta. Este un motiv de ingrijorare, iar cel mic incepe sa planga atunci cand pleci de langa el, sau atunci cand cunoaste persoane noi. Aceasta faza se cunoaste sub denumirea de „anxietate de separare”. In jurul varstei de 18 luni, cel mic este capabil sa se recunoasca in oglinda si sa se perceapa ca un tot unitar. Aceasta este o etapa decisiva in procesul de formare a propriului „eu”. 

Este de asemenea si inceputul bine-cunoscutei faze a lui „NU”. Ori de cate ori il inviti sa-si faca baie (lucru care de obicei ii face o deosebita placere), sa-si puna haina, sa manance piureul de cartofi, absolut de fiecare data raspunsul va fi unul negativ. Stai linistita. Aceasta etapa marcheaza modul in care isi exprima autoritatea, mai degraba decat un refuz categoric. Cel mic a devenit constient de propria-i persoana si vrea sa iti arate acest lucru. Pana acum tu ai fost cea care ai luat decizii pentru el, dar acum are si el propriile-i pareri. Poti trata aceasta stare a celui mic ca pe un antrenament pentru perioada adolescentei care va veni.

Cum sa reactionezi la aceasta stare a bebelusului?

Fara a-i acorda celui mic tot ce vrea de fiecare data, ar trebui sa asculti ce anume iti cere, intrucat acest lucru dovedeste faptul ca cel mic se dezvolta normal. Daca refuza sa te lase sa-l ajuti cu imbracatul, tine minte ca desi acum iti va lua mai mult timp aceasta activitate, in final, vei salva mai mult timp pe viitor. Ca sa-i usurezi treaba celui mic, cumpara-i haine care sunt usor de imbracat (fara nasturi sau fermoare), pantofi cu scai (fara sireturi), tacamuri din plastic astfel incat sa poata manca singur.

Trebuie sa fii consecventa de fiecare data si nu trebuie sa-i interzici ceva ce i-ai permis cu o zi inainte, si invers. De asemenea, trebuie sa ramai ferma cu privire la deciziile pe care le iei, fara a te enerva. Facutul baitei este un lucru necesar, fie ca celui mic ii place sau nu. Depinde de tine ca parinte sa iti definesti propriile reguli si sa le aplici. Daca cel mic vrea sa se imbrace singur nu-i nicio problema, atat timp cat isi pune si haina, intrucat e frig afara. Daca-si doreste sa se dea in leagan inca cinci minute este la fel de bine dar tu trebuie sa stai langa el, iar in cinci minute chiar sa pleci de la locul de joaca.

parinte-in-felul-tau

Dezastrul de la cina

De fiecare data cand incerci sa-i introduci celui mic un fel nou de mancare, raspunsul este indubitabil acelasi: „NU, nu vreau, nu-mi place!” In intervalul 2-10 ani, se estimeaza ca un procent de 75 % din copii au aceasta reactie similara de altfel, care este cunoscuta sub denumirea de neofobie alimentara.

Este absolut normal ca cel mic sa-si doreasca sa manance numai ce-i place, dar este important sa se bucure de o alimentatie echilibrata. Daca-l vei forta nu vei rezolva nimic. Daca cel mic refuza sa manance peste sau carne, poti sa te orientezi astfel incat sa faci un fel de mancare gatit cu carne sau sa combini carnea, sau pestele cu diverse legume.

Este de asemenea la fel de important sa te dai pe tine ca exemplu, ii poti arata celui mic ca mananci mazarea si ca iti place la nebunie. Un alt sfat de luat in seama, mergi cu cel mic la cumparaturi si lasa-l sa te ajute sa gatesti ce ai cumparat. Va fi foarte mandru de ce-a realizat si va manca tot din farfurie.

Testimoniale

Pe cand avea 2 ani, cea mica a hotarat ca vrea sa-si aleaga cu ce sa se-mbrace in fiecare zi, asa ca am facut o intelegere. I-am zis ca sunt de acord, cu conditia ca ea sa-si aleaga cate un articol de imbracaminte din fiecare set de haine pe care i le-am pregatit. Astfel ca, orice ar alege, ma asigur ca cel putin se potrivesc! - Victoria, mama Cameliei

Fata mea intotdeauna mi-a facut mofturi la mancare. Diversificarea a fost un adevarat cosmar, iar de la acea data, tot ce-a urmat a fost sa faca nazuri la mancare. Ii gatesc numai ce-i place si adaptez totul la propriile-i gusturi, care includ printre altele pastele, somonul, mazarea, branza si budinca de ciocolata. Incerc s-o mai si pacalesc, adaugand putina carne tocata la paste, sau putina branza la piureurile de legume, sau adaugand cateva bucatele de morcov la mazare. Diversificandu-i astfel hrana, acest lucru nu o va pune in defensiva si astfel se va obisnui treptat sa manance si alte alimente.

Customer reviews

4

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    1

Articole similare

View details Cum inveti copilul sa foloseasca olita?
Articol
Cum inveti copilul sa foloseasca olita

Cum inveti copilul sa foloseasca olita?

Cel mic va incepe foarte curand sa mearga la gradinita, prin urmare a venit si momentul oportun sa-l inveti sa foloseasca singur olita. Tu stii cum poti sa il ajuti?

5 minute citit

View details Beneficiile jocului in viata bebelusului tau
Articol
Beneficiile jocului in viata bebelusului tau

Beneficiile jocului in viata bebelusului tau

Bebelusului meu ii place sa se joace, sa topaie prin toate partile si sa alerge prin toata casa, si pare ca nu oboseste niciodata! Cum pot sa-i canalizez energia incurajandu-l?

4 minute citit

View details Primii Pași ai Copilului: 10 Pași pentru a Îl Încuraja pe Cel Mic
Articol
Primii pasi ai copilului

Primii Pași ai Copilului: 10 Pași pentru a Îl Încuraja pe Cel Mic

„1 an, 15 luni, 18 luni? Ma tot intreb cand oare va porni copilul meu sa exploreze lumea pe propriile-i picioare. Cum pot sa-mi ajut copilul sa invete sa mearga?”

5 minute citit

View details Prima vacanta alaturi de bebelusul tau
Articol
Prima vacanta alaturi de bebelusul tau

Prima vacanta alaturi de bebelusul tau

Inca din perioada sarcinii iti faci planuri despre cum va fi viata ta alaturi de cel mic, cum ii vei arata lumea, cum il vei lasa sa exploreze, cum il vei duce intr-o multime de aventuri care ii vo

3 minute citit

View details O viata activa de la primii anisori
Articol
O viata activa de la primii anisori

O viata activa de la primii anisori

O viata activa inca de la o varsta frageda va avea impact asupra copilului tau pe termen lung.

5 minute citit

View details Traditii legate de taierea motului
Articol
traditii legate de taierea motului

Traditii legate de taierea motului

Taierea motului este un eveniment care are loc atunci cand bebelusul tau implineste un an.

3 minute citit

View details Ce inseamna refuzul constant al celui mic?
Articol
Ce inseamna refuzul constant al celui mic

Ce inseamna refuzul constant al celui mic?

„Nu pot sa uit acel episod. De cateva zile, copilul meu, care pana nu demult era numai un zambet, imi tot spune "nu" la orice si face accese de furie ori de cate ori ii zic eu nu!

4 minute citit

View details 5 jocuri pentru copiii de 12 - 18 luni
Articol
5 jocuri pentru copiii de 12 - 18 luni

5 jocuri pentru copiii de 12 - 18 luni

De la mersul taras pana la statul in picioare singur si primii sai pasi, bebelusul tau creste repede, devine mult mai mobil si are nevoie constanta de activitate.

4 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Articol
Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii.

5 minute citit

View details Cum socializeaza bebelusii
Articol
Cum socializeaza bebelusii

Cum socializeaza bebelusii

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit

View details 5 idei pentru un bebe activ si sanatos
Articol
Sport mama si bebe

5 idei pentru un bebe activ si sanatos

Acum ca micutul tau are aproape 2 anisori vei observa ca deja a dobandit numeroase abilitati de la coordonarea miscarilor la comunicarea dorintelor.

5 minute citit

View details Rolul jucariei preferate in viata copilului tau
Articol
Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

Bebelusul meu nu merge la culcare decat daca se joaca cu jucaria sa preferata. La gradinita, cand mergem la plimbare, la bunici isi ia de fiecare data jucaria cu el.

4 minute citit

View details Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi
Articol
cerealele_in_alimentatia_bebelusului_-_sfaturi_pentru_o_alimentatie_corecta_01

Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi

Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el.

7 minute citit

View details 10 idei de gustari pentru copii
Articol
10 idei de gustari pentru copilul tau

10 idei de gustari pentru copii

Micutul tau este acum plin de energie, curiozitate si dorinta de explorare? Exact asa cum ii sade bine unui copil in crestere!

3 minute citit

View details Mancatul cu mana: urmareste lista noastra pentru autodiversificarea bebelusului
Articol
Intarcarea bebelusului

Mancatul cu mana: urmareste lista noastra pentru autodiversificarea bebelusului

Te intrebi cand poti sa incepi sa introduci mancarea solida in meniul bebelusului? Majoritatea micutilor sunt gata sa incerce de la varsta de aproximativ 6 luni.

2 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva
Articol
Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Diversitatea alimentelor si diversificarea favorizeaza in general dezvoltarea cognitiva normala precum si invatarea.

2 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.