Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineinteles, in cazul in care mama se hraneste corespunzator.
Atunci cand copilul nu este alaptat, primeste lapte pentru sugari sau copii de varsta mica, adica o formula de lapte special conceputa pentru nevoile nutritive ale bebelusilor.
Exista si cazul in care daca mama nu poate alapta, ii ofera lapte de vaca, insa acest lucru este daunator, deoarece pediatrii nu recomanda consumul de lapte de vaca pentru copiii cu varsta sub 1 an.
Laptele potrivit pentru copiii mici?
- Laptele de vaca are un continut prea mare de proteine, care suprasolicita ficatul si rinichii: 7.9g la o canita, comparativ cu laptele matern care contine 2.5g proteine.
- Continut mic de grasimi: 7.9g fata de 10.8g cat contine laptele matern;
- Continut prea mare de sodiu, care suprasolicita rinichii: 98g fata de 42g, cat contine laptele matern;
- Vitamina C: 0g, fata de 12.3g cat contine laptele matern;
- Continut scazut de acizi grasi: 0.5g fata de 1.2g cat contine laptele matern.
- Este sarac in unele vitamine, minerale si oligoelemente importante precum: Vitamina D, Iod, Fier, Zinc.
Riscul de obezitate creste pe masura ce copilul trece de la alaptare la lapte de vaca si alimentatie specifica intregii familii, fapt care aduce cu sine o crestere a consumului de proteine. S-a observat ca in jurul varstei de 1 an este o perioada critica pentru obiceiurile alimentare ale copiilor, acestia fiind expusi la un consum prea mare de proteine.
Laptele pentru copii de varsta mica, adica formulele de lapte gandite special pentru micuti, au un continut optim de nutrienti, pentru nevoile nutritionale specifice varstei.
Beneficii ale formulelor de lapte pentru copii de varsta mica:
- Au continut de proteine scazut, apropiat de laptele matern = minim 1,8g/100kcal , maxim 3,3g/100kcal;
- Au adaos de lactoza;
- Sunt imbogatite cu acizi grasi esentiali din uleiuri vegetale;
- Sunt imbogatite cu fier – Fe 0,3-1,3mg/100 kcal cu absorbtie minim 20%;
- Sunt imbogatite cu vitamine;
- Sunt sarace in saruri, cu raport Ca/P imbunatatit.
Pentru copiii peste 1 an, formulele de lapte contin cantitati mai mari de fier, vitamina D, ALA, DHA (daca sunt adaugate) si constituie o solutie nutritionala pentru copiii cu risc sau diagnosticati cu deficit al acestor micronutrienti.
La copiii peste 1 an, daca alaptarea nu este posibila, se recomanda un lapte pentru copii de varsta mica adaptat nevoilor nutritive ale copiilor mici, care sa-i asigure buna crestere, dar si sa-l protejeze de neajunsurile pe care le aduce laptele de vaca.
Surse
WHO Global Health Observatory Data Repository
Dr. Mihaela Oros
Articole similare