MyFeed Personalized Content
de la nastere
Articol
Adauga acest post la favorite

Probleme cu alaptarea? Rezolva-le cu ajutorul solutiilor de mai jos!

Alaptarea merita toata rabdarea si atentia de care are nevoie. Mai jos gasesti cele mai intalnite probleme si solutiile lor.

8 minute citit Feb. 19, 2024

Remediile problemelor legate de alaptare

Mameloane dureroase. De obicei, acestea apar in primele saptamani de alaptare a bebelusului. Cauzele pot fi: pozitie incorecta a bebelusului la alaptat, aplicarea incorecta a tehnicilor de alaptat, utilizarea unei pompe pentru sani cu o diafragma care nu se potriveste perfect. Cum poti evita durerea de la nivelul mameloanelor?
●    Bebelusul trebuie sa aiba contact piele-pe-piele intre alaptari. Daca acesta plange intre alaptari si pare stresat, acest lucru il va linisti.
●    Asteapta pana cand bebelusul se calmeaza si incepe sa se uite in jurul lui. Acesta este momentul perfect pentru a-l ghida catre sanul tau.
●    Incearca sa il hranesti in mai multe pozitii, cum ar fi „cross-cradle” (alaptarea incrucisata) si „rugby” (minge de rugby). Ambele ofera un suport mai bun pentru cap si gat, ceea ce ajuta la alaptarea bebelusului.
●    Daca nasul bebelusului este presat in sanul tau, desprinde bebelusul de la san si aseaza-l din nou, astfel incat barbia lui sa vina in dreptul sanului. Capul bebelusului nu trebuie sa fie inclinat prea in fata sau prea in spate.
●    Hraneste bebelusul la sanul care te doare cel mai putin, pentru a minimiza agresiunea la care este supus mamelonul sensibil.
●    Ai grija cum desprinzi bebelusul de la san – nu o face niciodata inainte ca el sa termine complet de supt. Desprinde-l punand degetul tau intre san si gingiile lui.
●    Unge mamelonul cu putin lapte dupa supt, pentru a evita uscarea mamelonului si a sfarcului. Expune des sanul la aer dupa alaptat.
●    Daca folosesti o pompa pentru sani, verifica daca are diafragme cu marimi diferite. Alege diafragma care se potriveste cel mai bine. Medicul tau te poate ajuta sa o gasesti pe cea care ti se potriveste.
●    Evita sutienele sintetice si poarta-le doar pe cele din bumbac.
●    Daca sfarcurile te dor prea tare pentru a purta sutien sau chiar si atingerea hainelor te deranjeaza, foloseste protectoare pentru mamelon pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului.

 

parinte-in-felul-tau


Angorjarea sanilor. Angorjarea sanilor este caracterizata de o umplere excesiva a acestora cu lapte, facandu-i tari. Apare in primele saptamani de alaptare. Cauzele care duc la aparitia angorjarii sunt: reprize de alaptat neregulate, reprize de alaptat prea intarziate, supraproductia de lapte, golirea incompleta a sanilor de lapte, hraniri suplimentare, intarcare rapida sau brusca, edem la sani.
●    Elibereaza presiunea din sani prin alaptat, muls manual sau cu o pompa pentru sani si pune laptele in recipiente speciale. Daca sanii sunt prea plini, inainte de a hrani bebelusul, mulge putin cu mana sau pompa.
●    Alapteaza bebelusul sau mulge laptele cu ajutorul unei pompe la fiecare doua ore pentru a avea o rezerva de lapte (pentru momentele in care nu poti alapta). Adu-ti aminte ca un bebelus trebuie alaptat de cel putin 8 ori si de maxim 12 ori in 24 de ore!
●    Fa un dus cald sau pune comprese ude si calde pe sani.
●    Daca bebelusul nu sta suficient timp la sani pentru a-i inmuia, foloseste o pompa pentru sani. Astfel, ambii sani vor fi la fel de moi si confortabili.
●    Foloseste comprese reci intre alaptari.
●    Daca mainile/gleznele tale sunt umflate din cauza retentiei de lichide, sanii tai pot fi umflati si ei. Apasa cu degetele pe varful sfarcului catre interiorul pieptului pentru un minut. Sfarcul ar trebui sa fie mai suplu, alaptatul sau mulsul facandu-se mai usor.
Furnicaturi in sani. In timpul perioadei in care alaptezi, este posibil sa simti furnicaturi in sani.
●    Daca furnicaturile dureaza doar cateva secunde si le simti in momentul in care bebelusul incepe sa suga, nu iti face griji. Este ceva normal. In acel moment, laptele incepe sa curga.


Sani durerosi. Te dor sanii in primele zile? In primele zile de alaptat, sanii pot fi umflati din cauza tranzitiei intre colostru si laptele matur – acest lucru se intampla de la 2 la 5 zile dupa nastere. Discuta cu medicul tau daca iti simti sanii durerosi, fierbinti, daca au o zona in care sunt mai rosii sau daca simti ca ai febra (temperatura ta este mai mare de 38° C). Poti avea o infectie la sani, iar in acest caz este nevoie de tratament medicamentos.
●    Maseaza usor partea de sus a sanilor.
●    Foloseste comprese calde sau reci.
●    Fa dusuri calde.
●    Alapteaza des – de cel putin 8 ori si de cel mult 12 ori in 24 de ore.
●    Asigura-te ca bebelusul are o pozitie corecta in timpul alaptarii. El trebuie sa stea cu intregul corp catre tine.
●    Asigura-te ca bebelusul acopera cat mai mult cu gura areola si sfarcul. Cand il desprinzi de la san, adu-ti aminte sa introduci incet degetul tau intre sfarc si gingii.


Curgerea rapida a laptelui. Curgerea rapida a laptelui poate provoca bebelusului tusea, innecarea si chiar reactia de respingere a sanului. Este provocata de un hormon individual si permite scurgerea laptelui fara a fi nevoie de un stimulent.
●    Controleaza cantitatea de lapte supta de bebelus prin asezarea lui intr-o pozitie verticala, intr-o pozitie laterala sau pe spate.
●    Mulge sanul inainte de a hrani bebelusul.
●    Foloseste tampoane absorbante pentru alaptat, ca o bariera impotriva curgerii laptelui. Inainte de a le folosi, discuta cu medicul tau despre acest lucru.


Sfarcuri crapate. Alaptarea bebelusului sau spalarea sfarcurilor cu sapun sau cu alte substante cum ar fi alcoolul poate produce iritatii ale sfarcurilor.
●    Achizitioneaza o crema pe baza de lanolina, un amestec natural de ingrediente hipoalergenice, pentru a inmuia sfarcurile sensibile si uscate.
●    Spala sanii usor cu sapun si apa. Nu face exces de sapun sau alcool dezinfectant doarece acestea usuca pielea si o crapa.
●    Tamponeaza usor sfarcurile cu lapte matern dupa fiecare alaptare si lasa-le sa se usuce.
●    Foloseste un plasture cu gel hidratant in interiorul sutienului pentru a preveni frictiunea. Este recomandat ca plasturii sa raceasca zona.


Blocarea canalelor galactofore. Blocarea canalelor galactofore apare atunci cand apar mici noduli durerosi la atingere la nivelul sanilor si subratelor. Exista multi factori care pot determina blocarea canalelor galactofore. Printre acestia se numara hranirea inadecvata a bebelusului, cicatrici ale sanilor, sutiene cu sarma, sutiene stramte, maieuri stramte sau hranirea bebelusului in aceeasi pozitie la toate mesele.
●    Aplica pe sani caldura uscata sau umeda prin dusuri fierbinti sau haine umede calde.
●    Mulge lapte din sani cat inca acestia sunt calzi.
●    Ofera bebelusului sa suga prima data din sanul umflat si incurajeaza-l sa o faca din acea zona.
●    Maseaza zona in timpul si dupa alaptare.
●    Alterneaza pozitiile in care hranesti bebelusul.
●    Evita sutienele pentru alaptare stramte sau pe cele cu sarme.
●    Daca durerea persista si sanul se inroseste, este posibil sa fii dezvoltat o infectie la san. Contacteaza medicul pentru cele mai bune sfaturi.


Curgerea inceata a laptelui. Laptele poate inceape sa curga in mai mult de 10 minute de cand bebelusul este pus la san. Acest lucru se poate intampla atunci cand esti stresata din cauza alaptatului, cand nu ai o pozitie confortabila in timpul hranirii bebelusului sau cand alaptatul este dureros.
●    In timp ce alaptezi, relaxeaza-te cantand un cantec, citind o carte sau vorbind usor bebelusului.
●    Inainte de alaptare, maseaza-ti usor sanii. Hraneste-l intr-un mediu calm si linistitor.
●    Cand il hranesti, alege o pozitie confortabila.


Reflexul de curgere a sanilor. Reflexul de curgere a sanilor intre alaptari poate aparea din cauza apropierii de momentul in care il hranesti pe bebelus sau poate fi un raspuns hormonal la auzul plansetului unui copil.
●    Pune in sutien tampoane de protectie sau batiste curate impaturite, pentru a absorbi scurgerile de lapte. Nu uita sa le schimbi des. Un tampon curat previne aparitia bacteriilor, care se inmultesc necontrolat atunci cand zona respectiva este calda si umeda.
●    Preseaza sfarcurile pentru a minimiza reflexul de curgere.


Scaderea secretiei lactate. Scaderea secretiei lactate poate aparea din motive ce nu tin de de abilitatile corpului tau de a produce suficient lapte. Mai jos sunt cateva cauze posibile:
●    Folosirea suplimentului de formula.
●    Intoarcerea la serviciu sau la scoala.
●    Folosirea medicamentelor ce au ca efect secundar scaderea secretiei lactate.
●    Aparitia stresului.
●    Deshidratarea.


Remedii:
●    Alapteaza mai des bebelusul sau foloseste pompa pentru alaptat atunci cand sanii sunt plini iar bebelusul nu vrea sa manance.
●    Bebelusul trebuie sa aiba contact piele-pe-piele intre alaptari.
●    Maseaza-ti sanii in timpul alaptarii dar si intre ele.
●    Relaxeaza-te si odihneste-te.
●    Bea mai multa apa pe tot parcursul zilei.


Lactatie abundenta. Daca sanii sunt prea plini chiar si dupa ce ai hranit bebelusul, laptele poate incepe sa curga imediat dupa ce ai luat bebelusul de la piept. Bebelusul poate deveni nelinistit si poate incepe sa se simta inconfortabil, refuzand mai des sa fie alaptat. Lactatia abundenta apare din cauza hormonilor sau mulsul excesiv. Bebelusii isi stabilesc, la intervale de la 4 pana la 6 saptamani, perioade de supt.
●    Controleaza cantitatea de lapte supta de bebelus prin asezarea lui (ajuta bebelusul sa controleze cantitatea de lapte pe care o consuma de la san, schimbandu-i acestuia pozitia si asezandu-l vertical, lateral sau pe spate) intr-o pozitie verticala, intr-o pozitie laterala sau pe spate.
●    La fiecare alaptare, hraneste bebelusul dintr-un san iar pe celalalt mulge-l cu ajutorul unei pompe, doar daca incepi sa il simti prea plin si inconfortabil. Este posibil sa dureaze doar un minut mulsul.
●    Continua sa oferi bebelusului acelasi san daca i se face foame in mai putin de doua ore de la ultima masa, apoi foloseste celalalt san la viitoarea alaptare.


Dificultati in a apuca sanul. Bebelusul deschide gura sa apuce sanul, insa nu reuseste sa faca acest lucru. Cele mai intalnite cauze sunt folosirea biberoanelor sau a suzetelor, a sfarcurilor plate sau inversate sau chiar si faptul ca bebelusul este prea somnoros.
●    Evita folosirea biberoanelor si a suzetelor in primele 3-4 saptamani pentru a obisnui bebelusul cu alaptarea.
●    Bebelusul trebuie sa aiba contact piele-pe-piele intre alaptari, pentru a-l ajuta sa aiba un somn linistit si sa fie mai odihnit si interesat la urmatoarea alaptare.
●    Ofera sanul la primele semne de foame. Unge sanul cu cateva picaturi de lapte inainte de a i-l oferi.
●    Mulge sanul cu mana sau cu o pompa inainte de a alapta bebelusul pentru a inmuia areola si pentru a stimula fluxul de lapte, astfel incat bebelusul va primi lapte imediat ce incepe sa suga.
●    Incearca mai multe pozitii de alaptare.
●    Foloseste mameloane artificiale pentru sfarcuri plate sau inversate daca acestea nu sunt stimulate chiar si dupa utilizarea pompei pentru sani.

Consulta medicul pentru a afla mai multe informatii despre mameloanele artificiale. Folosirea incorecta poate cauza probleme.
 

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.