Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

de la nastere
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede. Nu-i e frica de nimic, dar eu stiu ca toata aceasta joaca poate prezenta si unele riscuri. Ce ar trebui sa fac in materie de precautie?"

Pozitioneaza-te la inaltimea copilului tau si incearca sa observi lumea din punctul lui de vedere. Scarile iti vor parea ca un munte care trebuie escaladat, iar obiectele de prin preajma sunt mici comori la care cel mic trebuie neaparat sa ajunga. Fara a atinge limita paranoicului, este absolut evident ca raiul sigur care se numeste "acasa" nu este lipsit de o multime de potentiale pericole. Va exista intotdeauna un moment cand cel mic va ramane nesupravegheat pret de doar cateva clipe, astfel ca trebuie sa iei unele masuri de precautie.

Paza buna trece primejdia rea!

Cea mai buna metoda de evitare a accidentelor acasa este aceea de a le preveni si nu exista nicio alta modalitate mai buna de a face acest lucru decat sa iti avertizezi copilul cu privire la aceste pericole. Copilul tau nu constientizeaza riscurile pe care si le asuma, iar tie iti revine sarcina si responsabilitatea de a-l ajuta sa le perceapa. Explica-i celui mic de ce nu trebuie sa puna mana pe fierul de calcat sau pe usa de la cuptor, spre exemplu.

Practicarea unui parenting responsabil este esential in orice moment. Cel mic nu trebuie lasat niciodata singur, fie ca se afla in cada de baie, fie pe masa de infasat, in scaunul sau inalt pentru masa sau in masina… si mai ales intr-o camera cu fereastra deschisa!

Trebuie sa iei in calcul si echipamentele specifice in materie de siguranta care sunt necesare in locuinta: elemente de protectie prize, portitele pentru scari, opritoarele pentru usa de la cuptor, elemente de protectie pentru colturile de la mese si dispozitivele pentru a impiedica trantirea usilor.

Prevenirea accidentelor in fiecare incapere

Bucataria este plina de pericole si este locul unde se intampla aproximativ un sfert din accidentele domestice. Pentru a preveni sufocarea, intoxicarea si ingerarea de produse toxice, trebuie sa amplasezi toate obiectele periculoase cum ar fi pungile de plastic, produsele de curatat in locuinta, cutitele si medicamentele intr-un loc care sa nu fie la indemana copiilor.

Asigura-te intotdeauna ca manerele tigailor sunt pozitionate spre interior atunci cand gatesti.

Asigura-te de asemenea si ca scaunul pentru mese este stabil, fiind amplasat departe de plita sau de cuptor, si ca cel mic este bine prins in centurile de siguranta.

In dormitorul celui mic, alege un pat realizat in conformitate cu standardele UE in materie de siguranta si nu pune mai mult de una sau doua jucarii de plus! Nici pernele sau paturile nu sunt necesare; un set de pijamale si un sac de dormit sunt suficiente.

In sufragerie si in camera de zi, asigura-te ca nu sunt aruncate pe jos niciun fel de obiecte de mici dimensiuni pe care cel mic le poate inghiti. Evita sa arzi lumanari si protejeaza colturile de la obiectele si mobilierul de care s-ar putea lovi cel mic.

In baie, curatenia trebuie sa reprezinte o prioritate. Va trebui sa ai totul pregatit pentru baie si schimbat. Foloseste un covoras anti-derapant la baie si, mai presus de toate, nu lasa nicio clipa copilul nesupravegheat, atunci cand se afla in baie. Dulapul cu medicamente trebuie sa fie amplasat la inaltime si tinut sub cheie.

Gradina: nu lasa niciodata prin preajma instrumentele sau produsele de gradinarit cum ar fi fertilizatorul. Daca ai si piscina, aceasta trebuie imprejmuita cu un gard.

parinte-in-felul-tau

Primul ajutor

In caz de aparitia oricaror vanatai, mici arsuri, cucuie si a unor taieturi minore, aminteste-ti ca trebuie sa iti pastrezi calmul! Marea majoritate a ranilor minore pot fi tratate la domiciliu. Cu putin dezinfectant sau cu un unguent de calmare si un sarut strasnic, toate supararile vor fi date uitarii intr-o clipita.

In alte cazuri mult mai grave, suna la 112 pentru a primi sfaturi despre cum sa gestionezi situatia pana la sosirea echipajelor de pe salvare. Altfel, vei suferi pierderi mari, mai ales daca:

  • Taietura este in profunzime, arsura este extinsa si / sau daca este afectata fata;
  • Cel mic si-a introdus ceva in nas sau a inghitit orice obiect de mici dimensiuni;
  • Copilul a cazut cu capul in jos, sau prezinta un comportament ciudat, si-a pierdut cunostinta sau daca vomita;
  • Cel mic a ingerat medicamente sau produse toxice. Indiferent de produsul ingerat, nu trebuie niciodata sa-l fortati sa bea apa sau sa-i induceti starea de voma. Contacteaza un centru de informare toxicologica: spitalulgrigorealexandrescu.ro/pacienti/sfaturi-pentru-parinti/servicii-de-urgenta-pentru-intoxicatii-copii/ si respecta intocmai recomandarile care ti se vor face. Telefon Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti: 021 210 62 82 sau 021 210 61 83.

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Cum sa asiguri igiena bebelusului tau
Articol
Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Bebelusul tau are nevoie de o igiena impecabila si de multa ingrijire pentru a-si forma un corp sanatos. Iata ce aspecte trebuie luate in vedere atunci cand ii facem toaleta.

3 minute citit

View details Influenta nutritiei asupra somnului copilului
Articol
Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Somnul joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece in timpul somnului are loc productia hormonului de crestere si a hormonilor tiroidieni.

3 minute citit

View details Cum socializeaza bebelusii
Articol
Cum socializeaza bebelusii

Cum socializeaza bebelusii

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit

View details Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Articol
Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii.

5 minute citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Articol
Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?

5 minute citit

View details Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?
Articol
Somnul bebelusului

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?

Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului?

6 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul
Articol
Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Dezvoltarea arhitecturii creierului nu se poate realiza fara stabilirea unei relatii cu persoanele apropiate si fara implicarea adultului in relatia cu copilul.

3 minute citit

View details Alergia bebelusului la laptele de vaca
Articol
Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergia bebelusului la laptele de vaca

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.