Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor

Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?

de la 4 luni
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

Dorinta cea mai mare a parintilor este de a le implini copiilor nevoile esentiale de hrana, protectie si iubire. Dintre toate acestea, de cele mai multe ori primeaza nevoia de hrana, pentru ca aceasta asigura atat cresterea copilului, cat si o dezvoltare sanatoasa.

De cele mai multe ori parintii exagereaza cu mancarea: copiii primesc prea multa mancare, prea des sau in cantitati prea mari, sau alimente nepotrivite varstei lor.

Odata cu inceperea diversificarii, cand vad ca bebelusul este mancacios si cere ce vede pentru ca mananca si parintii lui, exista tendinta de a-i oferi totul, fara sa ia in calcul faptul ca stomacul unui bebelus nu este pregatit sa primeasca orice.

Parintii sunt mandri atunci cand bebelusul le seamana fizic, iar daca observa ca are preferinte alimentare asemanatoare cu ale lor, au tendinta de a-i accepta cererile.

Sa nu uitam, totusi, ca stomacul unui copil este in dezvoltare, el va ajunge la un volum de aproximativ 250ml, in jurul varstei de 1 an, in functie de apetitul copilului. Stomacul isi mareste volumul in functie de cantitatea de alimente ingerata, iar pentru ca multi adulti consuma mai multa mancare decat ar fi necesar, prin urmare si stomacul lor creste in dimensiuni si este mult mai mare decat ar fi normal. Prin urmare, stomacelul unui copil nu trebuie antrenat in aceeasi directie: sa primeasca prea multa mancare si sa isi mareasca volumul.

Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?

  • Pentru copiii pana intr-un an, necesarul de calorii este de 80-110kcal/kg corp.
  • Pentru copii intre 1 si 3 ani: 950-1125 kcal pentru baieti si 850-1050kcal pentru fete.
  • Pentru copiii intre 4-6 ani necesarul energetic este de 1250-1475kcal.

Comparativ cu copiii, la adulti, necesarul energetic se calculeaza in functie de greutate, varsta, inaltime si tipul de activitate desfasurat, ajungandu-se undeva la 1800 kcal/zi pana la 2000-3000 kcal/zi (pentru cei cu activitate fizica moderata sau intensa).

Necesarul energetic trebuie acoperit prin oferirea de alimente din toate grupele alimentare.

Proteinele sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii, de aceea este important ca acestia sa consume alimente care asigura o sursa de proteine: peste, oua, carne slaba, fasole, linte.

Necesarul de proteine: pentru copiii intre 0-1 an: 1-1,2 grame/kg corp/zi, intre 1-3 ani: 0,87-1,05 grame/kg corp/zi, intre 4-7 ani: 0,76-0.95 grame/kg corp/zi.

parinte-in-felul-tau

Lipidele sunt necesare pentru asigurarea energiei. Este important sa se consume alimente sanatoase ca: peste gras, iaurt si lapte integral, avocado, unt, uleiuri presate la rece.

Necesarul de lipide: pentru copiii intre 0-1 an: 5-6 grame/kg corp/zi, intre 1-3 ani: 4-5 grame/kg corp/zi, intre 3-7 ani: 2-3 grame/kg corp/zi.

Glucidele ofera energie organismului, de aceea copiii au nevoie in meniul lor de carbohidrati complecsi: orez, cartofi, cereale integrale, paine si paste din faina integrala. O sursa importanta de energie o reprezinta si fructele: banane, mere, pere, piersici, prune, struguri etc.

Necesarul de glucide: pentru copiii intre 0-1 an: 10-12 grame/kg corp/zi, intre 1-3 ani: 10-12 grame/kg corp/zi, intre 3-7 ani: 10 grame/kg corp/zi.

Fructele si legumele asigura un aport important de fibre, vitamine si minerale.

In alimentatia copilului mic, avem nevoie sa fim atenti si la necesarul de calciu, fier si vitamina D.

Astfel, pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii este nevoie de un aport suficient de calciu. Surse importante de calciu sunt: lactatele (iaurt, branzica, lapte), lapte din soia, seminte de susan, fructe uscate, legume cu frunze verzi.

Necesarul de Vitamina D este asigurat in perioadele insorite ale anului prin expunerea la soare. Vitamina D ajuta la absorbtia si asimilarea calciului. Dar sunt si alte surse: galbenusul de ou, pestele gras, untul, ficatul.

Necesarul de fier.

Fierul contribuie la formarea normala a hemoglobinei care transporta oxigenul catre celule. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie, ficatul, legumele verzi, fasolea, lintea, nautul, fructele uscate sicerealele integrale. Pentru cresterea absorbtiei fierului este necesar consumul de vitamina C (din fructe si legume proaspete).

In alimentatia copiilor este foarte important ca alimentele pe care le consuma sa provina din surse sigure, sa fie proaspete, legumele si fructele crude sa fie intr-o proportie cat mai mare, alimentele procesate sa fie evitate (fast-food, dulciuri din comert), la fel si energizantele (sucuri carbogazoase, dulciurile).

Pareri 

3.4

5 global ratings

Note

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    2

Articole similare

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Articol
Importanta ajustarii alimentatiei copilului

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei

Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.

22 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Totul despre alergiile alimentare la copii
Articol
Totul despre alergiile alimentare la copii

Totul despre alergiile alimentare la copii

Un numar din ce in ce mai mare de copiii pe care ii intalnesc sufera de o anumita alergie alimentara sau intoleranta de un anumit fel.

5 minute citit

View details Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual
Articol
tranzitia catre o noua formula de lapte

Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual

Trecerea de la o formula de lapte la alta nu este un motiv de ingrijorare.

3 minute citit

View details Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Articol
Cat mananca bebe in functie de varsta

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?

Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?

5 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Alergie la lapte de vaca la bebelusi
Articol
Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergie la lapte de vaca la bebelusi

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Ce faci cand alaptarea nu este posibila?
Articol
Ce faci cand alaptarea nu este posibila

Ce faci cand alaptarea nu este posibila?

Fiecare mama asteapta cu nerabdare intalnirea cu bebelusul sau, caci dupa 9 luni in care au trait in simbioza, cea mai mare dorinta a mamei este sa il cunoasca. 

3 minute citit

View details Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre
Articol
Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre

Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre

Uneori, cei care sunt tatici pentru prima data isi gasesc cu greu locul. Te intrebi cum sa gasesti echilibrul intre autoritatea parentala si a fi prietenul copilului tau?

3 minute citit

View details Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul
Articol
Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Dezvoltarea arhitecturii creierului nu se poate realiza fara stabilirea unei relatii cu persoanele apropiate si fara implicarea adultului in relatia cu copilul.

3 minute citit

View details Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?
Articol
Gasirea pozitiilor corecte pentru alaptare

Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?

„Totul va veni de la sine, vei vedea!" In realitate, se dovedeste ca nu este un lucru atat de usor sa-ti gasesti, impreuna cu bebelusul tau, o pozitie in care sa va simtiti amandoi confortabil.

5 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

View details Influenta nutritiei asupra somnului copilului
Articol
Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Somnul joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece in timpul somnului are loc productia hormonului de crestere si a hormonilor tiroidieni.

3 minute citit

View details Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit
Articol
somnul bebelusului

Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit

Bebelusii adora sa doarma, sa manance, si sa repete aceste lucruri. Asa este? Doar ca etapa somnului poate uneori sa implice mai multa munca.

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.