5 jocuri care sustin cresterea copilului
Chiar daca petreci mai mult timp in casa cu bebelusul in loc sa iesiti la plimbare in aer liber, este important sa il mentii activ. Descopera 5 activitati adecvate la varsta de 8-10 luni si care il vor stimula fizic si psihic.
Timpul petrecut cu bebelusul tau este pretios si este placut sa faceti impreuna activitati distractive pentru amandoi. Momentele de joaca inseamna mai mult decat clipe speciale. Aceste activitati il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte functiile motorii, creativitatea si abilitatile de solutionat probleme. Asa ca, daca tot stati mai mult timp acasa, de ce sa nu-l petreceti intr-un mod productiv?
Puncte de reper in dezvoltarea bebelusului
Bebelusul tau inca nu merge taras? Va incepe in curand! De obicei, intre 7 - 10 luni bebelusii incep sa mearga taras. Tot acum se dezvolta mai mult si abilitatea de a apuca si strange lucruri, sa mute obiecte dintr-o manuta in alta. In curand va putea sa se apuce singur de manute si de picioare si sa se urce peste obstacole mici. Jocurile creative facute impreuna au un rol important in dezvoltarea abilitatilor fizice si cognitive.
Fiecare bebelus este unic si se dezvolta in ritmul propriu. Asigura-te ca jocurile pe care le alegi sunt potrivite pentru nivelul de dezvoltare al puiului tau. Iata 5 idei de activitati distractive cu care sa incepi.
1. Hai sa gatim!
Cum: Da-i micutului tau sa se joace cu linguri de lemn, boluri de plastic sau alte obiecte sigure din bucatarie, care nu sunt ascutite si cu care nu se poate lovi. Supravegheaza-l in timp ce se joaca si nu il lasa singur.
De ce: Bebelusului ii place sa exploreze obiecte noi si isi va folosi ambele maini ca sa examineze obiectele. De asemenea isi dezvolta abilitatea de apucare, asa ca va fi foarte distractiv pentru el sa se joace cu obiecte de diferite forme si marimi. Bineinteles, nu e niciodata prea devreme sa il familiarizezi pe cel mic cu principiile unei alimentatii sanatoase. Pe masura ce creste, poti inventa jocuri de gatit in care sa va distrati impreuna.
2. Hai sa construim!
Cum: Incurajeaza-l pe cel mic sa construiasca un turn din cuburi puse unul peste altul. Sigur ii va placea sa il si darame, la final, apoi sa il reconstruiasca. Foloseste orice fel de obiecte usoare ai la indemana - cuburi din lemn, inele de plastic, pahare de plastic, obiecte care pot fi asezate unul peste celalalt.
De ce: Jocurile de construit il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile motorii generale si de finete, precum si coordonarea mana-ochi. Totodata, va invata despre conceptul cauza-efect atunci cand se va darama turnul!
3. Instrumentele muzicale
Cum: Porneste muzica si incurajeaza-l pe cel mic sa se miste pe ritm! Sigur ii vor placea si instrumentele muzicale, cum sunt castanietele, maracas sau tobele. Pune cateva boabe de orez intr-o sticla mica de plastic si va fi un instrument numai bun de scuturat, iar castroanele de plastic din bucatarie si lingurile din lemn sunt tobele perfecte. Orice alta jucarie care scoate sunete va fi un instrument perfect.
De ce: Dansul, miscarea si producerea suntelor la instrumente sunt activitati foarte distractive si creative de facut impreuna. La aceasta varsta, bebelusului ii place sa se miste, sa sara si sa se balanseze. Jocurile muzicale il vor ajuta sa-si dezvolte vorbitul, va incepe sa recunoasca ritmuri si sa se adapteze la schimbarea lor. Aceasta abilitate va avea efecte de lunga durata!
4. Loc de joaca si aventura
Cum: Cand bebelusul tau invata sa mearga taras, foloseste perne, pernute si paturi pentru a crea “dealuri” si tunele peste care sa treaca sau prin care sa se tarasca.
De ce: Acest joculet il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile motorii si sa se distreze in acelasi timp. Il vor ajuta sa-si exerseze echilibrul, forta si abilitatile cognitive de rezolvare a problemelor.
5. Mersul asistat
Cum: Jucati acest joc preferabil intr-o camera cu covor moale. Ajuta-l pe cel mic sa se ridice si sa stea in picioare la un capat al patului sau al canapelei, sprijinit cu manutele de marginea sa. Incurajeaza-l sa se miste de-a lungul canapelei, sustinandu-se de ea, pana la celalalt capat. Fii alaturi de el, iar daca este reticent sa incerce, tine-l de manute si incurajeaza-l sa faca niste pasi. Incercati si in alta zi.
De ce: O data ce a deprins mersul taras, urmeaza momentul cand bebelusul se ridica in picioare si incepe sa mearga, sprijinit de masa, canapea sau perete. Aceasta activitate ii va da increderea necesara si forta, pentru a merge de unul singur.
Cauti mai multe activitati pe care sa le faci in casa cu bebelusul tau? Descopera si alte idei de jocuri pe care sa le incerci cu micutul tau, in functie de varsta sa.
Surse
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Zhao TC, Kuhl PK. Musical intervention enhances infants’ neural processing of temporal structure in music and speech. Proc Natl Acad Sci USA 2016; 113(19); 5212-7.
Articole similare