Distribuie articol
X
Cum ii spui copilului ca va avea un fratior?
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Cum ii spui copilului ca va avea un fratior?

  "Urmeaza sa vina un nou copil, dar oare cum va reactiona bebelusul pe care deja il am? Oare se vor intelege sau vor fi gelosi unul pe celalalt? Sunt foarte fericita dar in acelasi timp si putin tematoare."

  31.01.2018 - 13:17

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • La sosirea in familie a unui nou bebelus, cel mai mare dobandeste un nou statut, acela de fratele sau sora mai mare. Doamne, ce responsabilitate! Dar asta inseamna si ca trebuie sa imparta si parintii sau chiar si dormitorul, iar aceste lucruri nu se accepta prea usor. La fel ca in cazul relatiilor, legaturile dintre frati vor aduna atat amintiri bune cat si mai putin placute!

   

  Cum sa iti ajuti copilul


  Momentul cand iti anunti copilul ca va avea un frate sau o sora, este de o mare intensitate emotionala! Cand este cel mai bun moment sa ii spui? De regula, dupa primele trei luni de sarcina, intrucat in acest moment riscul avortului se reduce semnificativ si se prea poate ca deja se vede sarcina in evolutie. Anunta vestea cea mare folosindu-te de cuvinte care sunt usor de inteles si permite-i copilului sa-si exprime sentimentele.

  Poate ca va sari in sus de bucurie sau poate ca se va imbufna! Sunt reactii perfect normale, iar cel mic are nevoie de timp pentru a se obisnui cu ideea.

  • Vorbeste adeseori cu copilul despre bebelus, inainte de venirea acestuia pe lume. Explica-i ce anume se va schimba si aminteste-i ca vei fi intotdeauna acolo pentru el si ca il iubesti nespus de mult. Inima ta nu poate fi impartita in doua, dar va deveni din ce in ce mai mare pentru a le oferi la amandoi aceeasi iubire! Poti de asemenea sa iti pregatesti copilul citindu-i povesti. Exista multe povesti atat de dragute in legatura cu acest subiect!
  • Dupa aducerea pe lume a bebelusului, gaseste responsabilitati de care sa se ocupe fratele sau sora „mai mare”: sa hraneasca bebelusul, sa impinga caruciorul… Si tatal poate da o mana de ajutor. In timp ce tu ai grija de cel mic, tatal se poate juca cu copilul mai mare, il poate scoate la o plimbare etc. Incearca sa iti faci timp si pentru cel mare, timp doar pentru el, in care sa cititi impreuna o poveste spre exemplu.

   

  Iubire si ura

  Gelozia este un sentiment obisnuit in relatiile dintre frati si este ceva chiar pozitiv! Certurile ii ajuta pe cei mici sa creasca si sa devina independenti, in timp ce isi cladesc personalitatile. Acestia trimit anumite mesaje, isi testeaza limitele si, in cele din urma, castiga incredere in fortele proprii.

  Prin faptul ca isi impart in fiecare zi viata cu sora sau cu fratele lor, copiii invata cum sa imparta, sa negocieze, sa faca o serie de compromisuri, sa fie cinstiti...pe scurt, regulile de trai in societate!

  Cand se cearta, lasa-i sa-si rezolve problemele atata vreme cat nu recurg la violenta. Daca se bat sau cearta ia o turnura urata, ia atitudine, dar fara a tine partea cuiva.

  Incheie discutia atunci cand este intotdeauna acelasi copil care incearca sa il domine pe celalalt, dar ramai echitabila in orice situatie. 

  Rezerva-ti timp pentru activitati separate, spre exemplu mersul la cumparaturi cu mama pentru cel mic sau gatitul cu tata pentru cel mare. Cu totii se vor bucura sa se reintalneasca mai tarziu acasa!

  fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti


  Copilul mai mare se comporta din nou ca un bebelus, este normal?


  Dupa momentul cand ai anuntati ca asteptati un copil, sau atunci cand i-ai adus pe lume noul fratior sau noua surioara, copilul tau mai mare s-a intors la momentul cand uda patul, iti cere din nou biberonul pe timpul noptii sau vrea si el in carucior cand iesiti la plimbare? Toate acestea sunt obiceiuri de cand era mic, pe care le credeai ramase undeva in urma. 

  Un astfel de regres este ceva normal si se intalneste destul de frecvent. Copilul incearca sa iti atraga atentia. Simte nevoia sa iti arate ca exista si el, atunci cand toata lumea nu se preocupa decat de bebelusul abia venit pe lume. Este de asemenea si o modalitate prin care isi exprima sentimentele contradictorii pe care le poate resimti in acel moment: gelozie, mandrie, ura, iubire etc. 

  Prin urmare, acest tip de reactie este fireasca dar trebuie sa ramana temporara. Daca dureaza prea mult, discuta problema cu medicul pediatru.

  Citeste

  De retinut

  • Pregateste copilul mai mare pentru venirea pe lume a bebelusului

   Vorbeste cu copilul despre bebelus, inainte de venirea acestuia pe lume. Explica-i ce anume se va schimba si aminteste-i ca vei fi intotdeauna acolo pentru el si ca il iubesti nespus de mult.

  • Iubire si ura intre frati

   Certurile ii ajuta pe cei mici sa creasca si sa devina independenti, in timp ce isi cladesc personalitatile. Prin faptul ca isi impart in fiecare zi viata cu sora sau cu fratele lor, copiii invata cum sa imparta, sa negocieze, sa faca compromisuri.

  • Copilul mai mare se comporta din nou ca un bebelus?

   Copilul incearca sa iti atraga atentia. Simte nevoia sa iti arate ca exista si el, atunci cand toata lumea nu se preocupa decat de bebelusul abia venit pe lume. Daca dureaza prea mult, discuta problema cu medicul pediatru.

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.