Sfaturi despre ce inseamna sa devii tata| Nestlé Baby & me

Sfaturi despre ce inseamna sa devii tata - cum sa fii un tata activ

0-6 luni
Articol
Aug 19, 2024
6 minute

Te intrebi cum pot ajuta taticii la ingrijirea bebelusului?  Urmeaza aceste sfaturi pentru a afla ce inseamna sa devii tata pentru prima data, cum sa sa creezi o legatura cu cel mic si cum poti oferi suportul tau in cresterea si ingrijirea bebelusului.

Te intrebi cum pot ajuta taticii la ingrijirea bebelusului?  Urmeaza aceste sfaturi pentru a afla ce inseamna sa devii tata pentru prima data, cum sa sa creezi o legatura cu cel mic si cum poti oferi suportul tau in cresterea si ingrijirea bebelusului.

  1. Pregateste-te pentru nasterea bebelusului

    Citeste informatii despre ce inseamna nasterea si arata-i partenerei tale ca esti interesat. Mergeti la cursurile prenatale impreuna - si sfaturile practice, intrucat vei aprecia mai mult corpul partenerei tale si vei intelege prin ce perioada trece, vei descoperi cum poti sa iti ajuti partenera in timpul sarcinii si totodata vei putea sa creezi o legatura cu bebelusul tau in timpul sarcinii.
    In Romania, poti sa urmezi cursuri de puericultura inainte de nasterea bebelusului pentru a fi pregatit atunci cand vine pe lume noul membru al familiei. In plus, poti primi un atestat si 10 zile de concediu pe langa cele 5 stabilite prin lege. 

     

  2. Inca te intrebi cum pot taticii sa ajute la cresterea nou-nascutului?

    Speram ca ai invatat la cursurile prenatale cum sa schimbi un scutec, cum sa-l speli pe cel mic si cum sa-l linistesti daca plange? Vei juca un rol important inca de la inceput si iti vei putea pune abilitatile de crestere a bebelusului in practica. Poti sa te oferi sa stai tu in tura de noapte sa ii acorzi partenerei tale o pauza de odihna - daca ea il alapteaza  pe cel mic, ai putea sa il ajuti pe cel mic sa scoata aerul dupa alaptare, sa il schimbi si sa il pregatesti pentru somn. Daca mama il hraneste cu lapte matern cu biberonul, atunci este oportunitatea perfecta sa te bucuri de momentele cand il hraniti amandoi la rasarit si sa stabiliti o legatura cu bebelusul inca de la inceput. 

     

  3. Invata semnele si limbajul bebelusului

    Vezi care sunt semnele timpurii pe care le face nou-nascutul cand ii este foame sau este obosit ca sa fii pregatit inainte sa inceapa sa planga de suparare. Semnele unui bebelus somnoros se pot manifesta prin suptul degetului, framantarea si linsul buzelor, dusul mainilor la gura, foitul si agitatia si o privire fixa. Devino un maestru in citirea semnelor unui bebelus si vei fi un erou.

     

  4. Intra des in contact direct cu bebelusul (contactul piele pe piele) 

    Imbratisarea bebelusul in piele goala (cu exceptia scutecului) cand ai contact piele pe piele (inauntrul tricoului tau daca este racoare) aduce o varietate de beneficii - de la reglarea ritmului cardiac si a temperaturii bebelusului, pana la relaxarea lor si crearea unei legaturi mult mai puternice intre voi doi. Un moment minunat de contact piele pe piele pe care il poti experimenta este dupa baia nou-nascutului in primele ore ale diminetii cand poti sa il asezi pe pat langa tine sau sa il hranesti pentru a crea mai multi stimuli de conexiune. Cu siguranta te vei bucura de astfel de momente impreuna cu bebelusul.

     

  5. Vorbeste cu nou-nascutul

    Fiecare cuvant pe care il aude bebelusul tau il va ajuta sa isi dezvolte limbajul si sa consolideze relatia pe care o ai cu el. Asadar poti sa ii citesti bebelusului tau, sa ii vorbesti in timp ce faci ceva prin casa, indiferent de cat de banal este acest lucru - “Caut un prosop sa sterg ce ai regurgitat dupa masa”, totodata poti sa ii soptesti lucruri dragute si cu siguranta sa ii zici cat de mult il/o iubesti.

     

  6. Ofera-i ajutor partenerei cand alapteaza

    Inteleg ca nu poti alapta tu bebelusul, dar sunt multe exemple de tatitici care ajuta la hranirea nou-nascutului pe care le poti urma si tu. 

     

  7. Continua sa alimentezi relatia pe care o ai cu bebelusul

    Sa ai un copil este o experienta care iti schimba viata - si e posibil sa nu fie chiar atat de romantic si visator precum credeai - asa ca este mai important ca niciodata sa fii deschis si sincer despre cum va simtiti amandoi ca parinti si ce constrangeri aveti in relatia de cuplu/ familie. Da, poate ca altcineva este acum in centrul atentiei, dar arata-i partenerei tale cat de uimit esti de ea. Rasfat-o (cu un masaj postnatal), ofere-i o pauza, vorbeste si ascult-o - toate aceste mici atentii va vor ajuta sa faceti fata noilor incercari de a fi parinti. Daca tu si partenera simtiti ca aveti nevoie de putin timp sa va adaptati noii vieti in trei, atunci tu ai putea sa refuzi politicos toti musafirii in locul ei. Citeste sfaturile noastre despre cum sa limitezi vizitatorii care vor dori sa vina sa cunoasca bebelusul dupa nastere.

     

  8. Ingrijirea personala la tatici
    Da, ingrijirea personala la tatici exista! Este foarte important sa ai grjia de tine, ca tu la randul tau sa ai grija de familia ta. Incearca sa faci exercitii regulat -  cateva tractiuni e un antrenament bun - dormi cand poti si asigura-te ca familia si prietenii inteleg perioada prin care treci, cu tot cu urcusuri si coborasuri. Te vor ajuta sa iti fie mai usor si ar putea sa iti ofere cateva sfaturi de ingrijire persoanala pentru tatici. Nu uita sa te asiguri ca partenera ta are momentele ei de ingrijire personala. 

     

  9. Impartiti treburile casnice
    Poate parea evident, dar implicarea ta in treburile casnice este mai importanta decat niciodata. In primele saptamani dupa nastere va trebui sa preiei mare parte din treburile casnice. Uite un sfat util pentru noii tatici, decat sa intrebi “Ce ar trebui sa mancam la cina?” gandeste-te singur si suprinde-ti partenera cu una din mesele ei preferate. Proaspata mamica va fi probabil prea extenuata sa se mai gandeasca dupa atatea saptamani in care a fost atenta doar la nou-nascut, asa ca va avea nevoie de suport pentru a face fata pe viitor. Apoi, in timp ce va creati amandoi un ritm comun, puteti sa discutati despre cum veti imparti treburile casnice si responsabilitatile de parinti pentru noul venit al familiei ca sa stiti ce are fiecare de facut.

     

  10. Imortalizati toate momentele
    Primele saptamani si luni in calitate de noi parinti pot trece neobservate, mai ales ca cel mic se schimba pe zi ce trece. Asadar, fii tot timpul pe aproape si pregatit sa imortalizezi aceste momente - fa poze nu doar bebelusului, dar si mamei atunci cand sunt impreuna. Acum, mai mult decat de obicei, va fi ocupata cu cel mic (ar trebui sa stai cu telefonul in mana sa nu pierzi nici un moment), iar data viitoare cand observi o buna ocazie pentru a face o fotografie - si ele se vor intampla zilnic, in timpul mesei, a povestilor inainte de somn, la baia bebelusului - sa o imortalizezi. 

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Sistemul imunitar al bebelusului - Ghidul parintelui
Articol
Sistemul imunitar la bebelusi

Sistemul imunitar al bebelusului - Ghidul parintelui

Este timpul sa intaresti sistemului imunitar al bebelusului tau! Primul vaccin poate fi mai ingrijorator pentru parinti decat pentru sugar.

3 minute citit

View details 6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici
Articol
6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici Nestlé Baby & me

6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici

Te simti victima criticii mamelor sau a umilirii mamelor? Este greu sa fii o proaspata mamica, mai ales daca te simti atacata de critici din partea altor parinti.

3 minute citit

View details Sfaturi pentru hranitul cu biberonul
Articol
Sfaturi pentru hranitul cu biberonul

Sfaturi pentru hranitul cu biberonul

Hranirea cu biberonul poate parea usoara, insa sunt destul de multe lucruri de stiut.

2 minute citit

View details Cum sa-ti ajuti bebelusul cand are are probleme cu burtica
Articol
Probleme de burtica ale bebelusului

Cum sa-ti ajuti bebelusul cand are are probleme cu burtica

Probleme de burtica ale bebelusului? Doar daca ai putea sti ce este in neregula.

2 minute citit

View details Emotii de mama
Articol
Cum sa faci fata emotiilor de mama | Nestlé Baby & me

Emotii de mama

Emotiile de a da nastere si de a deveni mama sunt imense. Vezi care sunt top 10 emotii de mama dupa nastere pe care le vei experimenta.

4 minute citit

View details Ghid de igiena si ingrijire: Cum sa faci baie unui nou-nascut
Articol
igiena bebelusului

Ghid de igiena si ingrijire: Cum sa faci baie unui nou-nascut

Prima baita a bebelusului poate fi stresanta, dar este si un moment minunat de legatura cu cel mic. Urmareste sfaturile pentru a afla cum sa faci baie unui nou-nascut in siguranta.

4 minute citit

View details Ce inseamna o dieta sanatoasa in timpul alaptarii?
Articol
Ce inseamna o dieta sanatoasa in timpul alaptarii?

Ce inseamna o dieta sanatoasa in timpul alaptarii?

Daca alaptezi, o dieta sanatoasa in timpul alaptarii este importanta. Iti oferim sfaturi despre ce sa mananci si ce sa eviti atunci cand alaptezi.

2 minute citit

View details Cum poti ajuta refluxul bebelusului
Articol
Cum poti ajuta refluxul bebelusului

Cum poti ajuta refluxul bebelusului

Refluxul bebelusilor este unul dintre cele mai frecvente simptome la bebelusi in primul an.

2 minute citit

View details Cum se face corect masajul bebelusului
Articol
Masajul bebelusului

Cum se face corect masajul bebelusului

Masajele pentru bebelusi sunt grozave pentru a-l relaxa si pentru a alina problemele de burtica. Descopera pasii pentru masarea burticii bebelusului.

2 minute citit

View details Semne de tristete sau depresie dupa nastere
Articol
Tristetea dupa nastere vs depresia postnatala  | Nestlé Baby & me

Semne de tristete sau depresie dupa nastere

Te intrebi cum iti poti da seama daca ai depresie postnatala? Tocmai ai nascut un om, intreaga ta viata s-a intors pe dos si nu mai stii cand a fost ultima oara cand ai dormit.

5 minute citit

View details Sfaturi pentru baia bebelusului: Cum sa ingrijesti bebelusul dupa nastere
Articol
baita bebelusului

Sfaturi pentru baia bebelusului: Cum sa ingrijesti bebelusul dupa nastere

Unii bebelusi iubesc sa faca baie, pe cand altii au nevoie de mai mult timp de adaptare.

3 minute citit

View details Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti
Articol
Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Ca in cazul fiecarei operatii, recuperarea dupa cezariana ia timp.

2 minute citit

View details Sfaturi legate de dentitia bebelusului
Articol
Sfaturi legate de dentitia bebelusului

Sfaturi legate de dentitia bebelusului

Aparitia dintisorilor poate fi un moment deranjant pentru copilul tau si pentru tine.

2 minute citit

View details Ghid pentru prima iesire cu bebelusul
Articol
Prima iesire cu bebelusul

Ghid pentru prima iesire cu bebelusul

Iesirea cu bebelusul pentru prima data poate fi intimidanta. Aceasta lista de verificare ar trebui sa contribuie la usurarea tuturor zilelor de iesire cu puiul tau.

2 minute citit

View details Planul de actiune pentru protectia copilului
Articol
Planul de actiune pentru protectia pentru copil

Planul de actiune pentru protectia copilului

Este o idee buna sa-ti dotezi casa cu protectii pentru copii inainte de nastere.

2 minute citit

View details Cum poti scapa de sentimentul de vinovatie ca mama si gandurile nefolositoare
Articol
Satula de sentimentul de vinovatie ca mama? Uite cum poti scapa de gandurile nefolositoare Nestlé Baby & me

Cum poti scapa de sentimentul de vinovatie ca mama si gandurile nefolositoare

Te-ai saturat sa te lupti cu sentimentul de vinovatie ca mama? Este complet normal, dar destul de nefolositor atunci cand treci printr-un amalgam de sentimente noi ca mama.

3 minute citit

View details Ce trebuie sa ai in vedere la alegerea cresei
Articol
Ce trebuie avut in vedere la alegerea cresei

Ce trebuie sa ai in vedere la alegerea cresei

Te intrebi cum sa alegi o cresa pentru a avea grija de puiul tau?

3 minute citit

View details Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit
Articol
somnul bebelusului

Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit

Bebelusii adora sa doarma, sa manance, si sa repete aceste lucruri. Asa este? Doar ca etapa somnului poate uneori sa implice mai multa munca.

3 minute citit

View details Ce sa intreb la controlul legat de sanatatea bebelusului?
Articol
Ce sa intreb la controlul legat de sanatatea bebelusului?

Ce sa intreb la controlul legat de sanatatea bebelusului?

Un control al starii de sanatate a bebelusului va fi efectuat imediat dupa nastere pentru a fi siguri ca dezvoltarea bebelusului are loc in grafic.

2 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.