Cum sa alegi cartile potrivite pentru bebe

Cum sa alegi cartile potrivite pentru bebe?

0-6 luni Nou-nascut, alaptare, somn
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

Exista o supra-abundenta de carti pentru cei mici. Intre o carte cu povesti si una educationala care ii prezinta micutului formele si culorile, pe care ar trebui oare sa o alegi si mai ales de ce?

Micutul tau iubeste cartile! Inca de la o varsta frageda, chiar daca nu inteleg pe deplin sensul povestii pe care o aud, cei mici sunt pur si simplu fascinati. Culorile, materialele si sunetele au ceva magic in ele! Micutii patrund intr-o lume minunata, de vis, extrem de bogata in emotii si sentimente. Este o bucurie unica pe care o impartasiti impreuna si care pe pitici ii ajuta sa se dezvolte si sa creasca frumos.

Mai mult decat simple povesti…

O carte debuteaza, dezvolta o anume idee si apoi ajunge la un final. Pentru cei mari acest lucru este absolut evident, dar pentru cei mici lucrurile sunt departe de a se fi terminat! Povestile le permit micutilor sa-si dezvolte propriile convingeri si credinte, prin faptul ca le ofera un punct de plecare si un final. In drumul lor dus-intors intre realitate si imaginar, micutii isi structureaza personalitatea, iar acest lucru este esential inca de la cele mai timpurii momente din viata. „Fara jocuri imaginative, bebelusii nu pot invata sa vorbeasca sau sa–si imagineze”, scrie Marie Bonnafé in lucrarea „Cartile le fac bine copiilor”.

Dar povestile care sunt relatate in carti si in special in basmele cu zane nu reprezinta o simpla naratiune, ci portretizeaza o serie de caractere. Povestile le permit copiilor sa inteleaga si sa integreze, de o maniera concreta si hazlie aspectele esentiale precum rivalitatea intre frati, teama de abandon, sau chiar acele situatii de nedreptate si de violenta. Povestile sunt raspunsul la anumite temeri pe care le resimt cei mici dar pe care acestia nu le pot exprima.

Lectura reprezinta de asemenea acel moment in care impartasiti si discutati unul cu celalalt. Este un mod diferit de constituire a unei relatii, altfel decat prin vorbe. Chiar daca micutul tau nu intelege chiar totul, nu conteaza. Cuvintele dragalase, imaginile la care sa se uite si materialele pe care sa le atinga starnesc emotii pe care micutul tau ti le poate impartasi.  

Cum sa alegem cartile?

Intre 3 si 4 luni, micutii nostri adora carticelele din plastic sau alte materiale textile. Este adevarat ca se prea poate sa nu le „citeasca” in sensul strict al cuvantului, dar le pot mesteca si le pot atinge: iata o modalitate strict personala de a si le insusi. De asemenea, si cartile pentru baie ocupa un loc de cinste la aceasta varsta!

Usor, usor abordarea micutilor in ceea ce priveste cititul se schimba. Incep sa le placa acele carti de tipul atinge-si-simte sau cartile care au mici ferestrute de deschis, cartile la care se poate asculta, cu cantecele sau povesti pe CD, cartile cu imagini cu ilustratii de mari dimensiuni si foarte frumos colorate, etc. Va recomandam versiunile dintr-un carton mai rezistent, intrucat micutii nu sunt foarte atenti cand le manevreaza!

De la o varsta frageda, micutii nostri sunt adevarati fani ai seriilor de carti, de tipul Mr Men si Little Misses. Iar acest lucru le permite sa-si urmareasca personajele cu care ei sunt obisnuiti si sa le savureze aventurile prin care trec acestea din urma.

parinte-in-felul-tau

O poveste de noapte buna…

Seara reprezinta momentul ideal pentru a citi o poveste. In cazul unora dintre copii, cititul a devenit chiar un soi de ritual sfant pe care parintii nu trebuie sub nicio forma sa il incalce. Micutul tau este incantat de acest moment intrucat este acel moment in care va impartasiti unul altuia o sumedenie de lucruri: esti toata numai a lui si profita la maxim de timpul pe care il petrece cand ii stai alaturi. Micutului tau ii face o reala placere sa cititi impreuna.

Povestile de noapte buna le permit celor mici sa mearga la nani linistiti si nu de putine ori acestia cer sa le fie citita aceeasi poveste nopti la rand. Ascultarea in mod repetat a acelorasi cuvinte le ofera siguranta de care au nevoie si ii linisteste.

Dar nu uita totusi ca dialogul este de asemenea foarte important. Profita de aceasta ocazie si discutati despre poveste sau impartasiti-va unul altuia sentimentele pe care le aveti…sau, de ce nu, puteti chiar sa va inventati propria poveste.

Pareri 

2.8

9 global ratings

Note

  • 5 star
    2
  • 4 star
    0
  • 3 star
    1
  • 2 star
    6
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Articol
Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii.

5 minute citit

View details Rolul jucariei preferate in viata copilului tau
Articol
Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

Bebelusul meu nu merge la culcare decat daca se joaca cu jucaria sa preferata. La gradinita, cand mergem la plimbare, la bunici isi ia de fiecare data jucaria cu el.

4 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Cum socializeaza bebelusii
Articol
Cum socializeaza bebelusii

Cum socializeaza bebelusii

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit

View details Ce faci cand alaptarea nu este posibila?
Articol
Ce faci cand alaptarea nu este posibila

Ce faci cand alaptarea nu este posibila?

Fiecare mama asteapta cu nerabdare intalnirea cu bebelusul sau, caci dupa 9 luni in care au trait in simbioza, cea mai mare dorinta a mamei este sa il cunoasca. 

3 minute citit

View details Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit
Articol
somnul bebelusului

Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit

Bebelusii adora sa doarma, sa manance, si sa repete aceste lucruri. Asa este? Doar ca etapa somnului poate uneori sa implice mai multa munca.

3 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Planul de actiune pentru protectia copilului
Articol
Planul de actiune pentru protectia pentru copil

Planul de actiune pentru protectia copilului

Este o idee buna sa-ti dotezi casa cu protectii pentru copii inainte de nastere.

2 minute citit

View details Асортимент молочних сумішей Нестлe Румунія
Articol
Portofoliul Nestlé Romania de formule de lapte

Асортимент молочних сумішей Нестлe Румунія

Nestlé Romania milk formulas portfolio

2 minute citit

View details Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Articol
Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?

5 minute citit

View details Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Articol
Cat mananca bebe in functie de varsta

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?

Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?

5 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Ce trebuie sa ai in vedere la alegerea cresei
Articol
Ce trebuie avut in vedere la alegerea cresei

Ce trebuie sa ai in vedere la alegerea cresei

Te intrebi cum sa alegi o cresa pentru a avea grija de puiul tau?

3 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Ai problemele unei mame care lucreaza? Iata cateva sfaturi pentru intoarcerea la munca dupa nasterea primului copil
Articol
Ai problemele unei mame care lucreaza? Iata cateva sfaturi pentru intoarcerea la munca dupa nasterea primului copil Nestlé Baby & me

Ai problemele unei mame care lucreaza? Iata cateva sfaturi pentru intoarcerea la munca dupa nasterea primului copil

Daca situatia financiara a familiei tale necesita ca tu sa devii o mama care lucreaza, este foarte posibil ca in timp ce planifici reintoarcerea la serviciu sa fii coplesita de un amalgam

4 minute citit

View details Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?
Articol
fren_lingual_-_ce_este_si_cum_influenteaza_procesul_de_alaptare

Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?

Frenul lingual reprezinta o afectiune cauzata de o mica bucata de tesut, denumita frenulum, care conecteaza limba de baza gurii.

4 minute citit

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.