MyFeed Personalized Content
de la 1 an
Articol
Adauga acest post la favorite

Nevoile nutritionale dupa varsta de 1 an

Necesarul energetic al copiilor, pe kg corp, este mai mare decat pentru un adult. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul copiilor este in crestere si are nevoie de un aport nutritional sporit. Alimentele trebuie sa furnizeze toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii tuturor sistemelor corpului.

4 minute citit Ian. 9, 2024

La fel ca si adultii, copiii au nevoie de macronutrienti: proteine, glucide, lipide - alimente care trebuie asigurate in cantitati mai mari, micronutrienti: minerale si vitamine, care se asigura in cantitati mici, si, bineinteles, apa.

Un copil este sanatos atunci cand primeste zilnic cantitatea de macro si micronutrienti necesara corpului sau, potrivit varstei, greutatii si inaltimii.

Necesarul energetic zilnic al unui copil de 1 an poate fi acoperit optim cu alimente din cele 6 grupe alimentare astfel:

  • Proteine: Carne: 30-35 g, 1-2 oua/saptamana;
  • Lactate: 400-500 ml lapte = 80 g iaurt = 30g urda;
  • Fructe: 120-150 g/zi;
  • Legume: 120-150 g;
  • Lipide: 15-20 g (uleiuri, unt, avocado);
  • Glucide (cereale, paste, paine): 100-120 g;
  • Cantitatea apa: 600-700 ml/zi.

 

Proteinele 

Asigura cresterea si dezvoltarea organismului: muschi, oase, creier, piele, sange. Au rol important in sistemul imunitar al corpului si in productia de hormoni. Surse de Proteine: Laptele matern, carne, produse lactate (branza, iaurt), ou, soia, linte, fasole, cereale, seminte si nuci.

Si dupa varsta de 1 an laptele ramane un aliment de baza in hrana zilnica a copilului de varsta mica. Se recomanda 400 – 500 ml de lapte zilnic, in alimentaţia copiilor de peste 1 an. Daca alaptarea nu mai este posibila, dupa varsta de 1 an se recomanda un lapte pentru copii de varsta mica adaptat nevoilor nutritive ale copilului.

 

Carbohidratii

Se gasesc in plante (cereale, legume, fructe).  Carbohidratii sunt substante energetice care, prin procesul de oxidare in urma caruia rezulta dioxid de carbon si apa, asigura peste 65% din energia consumata de organism.” (conform Dr. Oros)

Surse de Glucide (Carbohidrati):

  • Cereale: grau, ovaz, orez, mei, quinoa, porumb, secara, orz triticale, grau spelt;
  • Leguminoase: linte, mazare, fasole, naut, soia;
  • Legume amidonoase: cartof, porumb, mazare;

 

parinte-in-felul-tau

 

Lipidele

Reprezinta rezerva de energie, au rol in structura si functionarea tuturor celulelor din corp. Surse de lipide: Unt, galbenus de ou, uleiuri vegetale presate la rece, avocado, seminte si nuci, peste gras.

 

Vitaminele

Exista 13 vitamine esentiale, din care majoritatea trebuie luate din alimente. Vitaminele nu contin energie si nici calorii.

  • Vitamina A: Este importanta pentru buna dezvoltare si functionare a ochilor, pielii, a membranelor mucoase si a sistemului imunitar. Se gaseste in fructe, legume, oua, lapte, ficat, morcovi, spanac, legume galbene sau portocalii.
  • Vitamina C: Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, ajuta la absorbtia fierului, fiind si un antioxidant puternic. Alimente bogate in vitamina C: catina, macese, coacaze, brocoli, patrunjel, ardei verde, citrice.
  • Vitamina D: Permite calciului să se fixeze corect in oase, facandu-le rezistente si sanatoase. Corpul sintetizeaza Vitamina D in timpul expunerii la soare, insa uneori nu este suficienta.  Iata cateva alimente bogate in Vitamina D: peştele gras (macrou, sardine, somon, hering), mai întâi mixat intr-un piure, iar mai apoi bucatele; ficatul; ouale; laptele pentru copii imbogaţit cu vitamina D.
  • Vitamina K: Este produsa de bacteriile din intestin si are un rol esential in procesul de coagulare a sangelui. Vitamina K se gaseste in legume verzi: spanac, varza, dar si in peste si ficat.

 

Saruri minerale

In corp exista peste 60 minerale, iar 15 trebuie procurate din alimente: Ca, Na, K, Mg, P, Cl, S, Mn, Fl, Se, I, Zn, Cu, Cr, Fe.

  • Calciu: Are un rol esential in cresterea si dezvoltarea oaselor, in functionarea muschilor dar si a inimii. Surse de Calciu: lapte, branza, iaurt, broccoli, kale, cereale cu adaos de calciu, produse din soia, sucuri.
  • Fierul: Este necesar pentru sinteza hemoglobinei care transporta oxigenul la celule. Alimente care contin fier: carne rosie, galbenus de ou bine fiert (pana la un an, iar apoi oul intreg), legume bogate in fier (spanac, broccoli, mazare verde, fasole verde), leguminoase (linte, naut, fasole uscata), cereale (paste, orez si paine integrala), fructe proaspete si uscate, faramitate (struguri, smochine, prune uscate). Nu uita ca pentru asimilarea fierului este nevoie si de Vitamina C (brocoli, patrunjel, coacaze, citrice).
  • Fluorul: Intareste smaltul dintilor de lapte si previne cariile. Surse: sardine in conserva, sucul de grapefruit, peste, carne de pasare.
  • Zincul: Este necesar pentru buna functionare a sistemului imunitar, pentru sinteza ADN si ajuta copiii in procesul de crestere. Surse: stridii, crab, homar, carne rosie, piept de pui, naut, linte, fasole, seminte de dovleac, caju, ciocolata rosie.
Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.