Distribuie articol
X
calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_01
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Calculator ovulație - cum afli care este perioada în care ești fertilă

   

  Dacă îți dorești să devii mămică sau, dimpotrivă, vrei să apelezi la o metodă de contracepție, OVULAȚIA este cuvântul magic pentru tine. Conceperea unui copil nu ține strict de activitatea sexuală, ci de momentul în care are loc ovulația, așa că dacă te întrebai de ce nu ai rămas însărcinată până acum răspunsul stă, cel mai probabil, în ignorarea zilelor în care ești fertilă, adică atunci când are loc ovulația. 

  16.11.2020 - 15:09

  Dacă vrei să știi exact care este perioada în care este cel mai probabil să rămâi gravidă sau când șansele de a concepe un bebeluș sunt cele mai scăzute, te invităm să afli tot ce trebuie să știi despre ovulație și despre cum o poți calcula cu ajutorul acestui instrument. 

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Ce este ovulația? 

  Ovulația este un proces prin care ovulul care a ajuns la maturitate este eliberat de ovar, în scopul fecundării. Acesta trece prin trompele uterine și se îndreaptă către uter, unde urmează sau nu să fie fecundat. Dacă ovulul nu întâlnește niciun spermatozoid, acesta, împreună cu învelișul uterului, dar și o cantitate mică de sânge, este eliberat și astfel are loc menstruația. 

  Care sunt fazele ovulației? 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_02

  Ovulația trece prin trei faze, pe care ar trebui să le cunoști. Acestea sunt: 

  • Faza foliculară - cunoscută și sub denumirea de fază pre-ovulatorie, aceasta este perioada care trece de la prima zi a menstruației, când ovulul se maturizează cu ajutorul hormonilor, care permit dezvoltarea acestuia. 
  • Faza ovulatorie - este perioada în care nivelul estrogenului crește, iar secrețiile cervicale își măresc volumul, în așteptarea unui posibil ovul fecundat. Hormonul luteinizant, LH-ul, crește în concentrație, ajutând ovulul să se desprindă și să se îndrepte către tubul falopian, care îl va conduce mai departe către uter. 
  • Faza luteală - cunoscută și sub numele de fază post-ovulatorie, este perioada în care, dacă ovulul nu a fost fecundat, acesta moare și dictează progesteronului din organism să scadă ca nivel, instalându-se astfel menstruația. În cazul în care ovulul va întâlni un spermatozoid, acesta din urmă îl va fecunda. 

  Care sunt semnele ovulației? 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_03

  E necesar să ajungi să îți cunoști suficient de bine corpul, pentru a identifica următoarele semne ale ovulației: 

  • sânii devin mai sensibili 
  • te simți balonată 
  • mucusul cervical devine mai subțire și se aseamănă cu textura unui albuș de ou 
  • temperatura bazală crește cu aproximativ 0,5 grade Celsius 
  • apar dureri în dreptul ovarului care ovulează în luna respectivă. 

   

  Care sunt factorii care pot influența ovulația? 

  Anumiți factori, cei mai mulți dintre ei fiind externi, pot influența ovulația și pot determina instalarea problemelor hormonale. Indicat ar fi să îi poți controla și chiar elimina din rutină pe cei asupra cărora ai control. 

  Fumatul 

  Putând să provoace multe alte afecțiuni, fumatul îți poate îmbătrâni prematur ovarele, care ajung să nu mai ovuleze normal. Totodată, fumatul poate încetini și parcursul ovulului prin trompele uterine, ceea ce se traduce prin mai puține șanse de a rămâne însărcinată. Dacă îți dorești un copil, ar fi indicat să te dezici de acest viciu cât mai repede.

  Consumul de alcool 

  Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că femeile care consumă regulat o cantitate considerabilă de alcool prezintă un risc ridicat de probleme de fertilitate. Ovarele ajung să fie atât de afectate de efectele alcoolului, încât nu mai pot produce ovule sănătoase. Elimină acest obicei, dacă vrei să rămâi gravidă. 

  Obezitatea 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_06

  Estrogenul este un hormon sensibil, așa că o greutate prea mare a corpului îl poate influența negativ. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, încearcă să scapi de câteva kilograme, pentru a remedia situația, mai ales dacă îți dorești să devii mamă. 

  Stresul 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_07

  Deși există și cazuri fericite, în care stresul motivează mai mult decât oricare alt factor, în cele mai multe situații acesta ne face să ne pierdem concentrarea și să ne declanșăm probleme hormonale. De acolo și până la infertilitate nu mai e decât un pas, așa că elimină din jurul tău situațiile care îți provoacă stres, alegând să te concentrezi pe cele care îți fac cu adevărat plăcere.

  Anticoncepționalele sau medicamentele 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_08

  Contracepția hormonală poate determina întârzierea ovulației, pe perioade scurte sau chiar pe termen lung. Același efect îl poate avea și medicamentele, așa că evită să îți administrezi un tratament „după ureche” și cere întotdeauna sfatul medicului înainte să le consumi. 

  Vârsta sau bolile autoimune 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_09

  Ovulația poate deveni neregulată, mai ales după vârsta de 30 de ani, lucru ce poate îngreuna procesul de concepere a unui bebeluș. Multe dintre femei au fost diagnosticate cu menopauză prematură chiar de la această vârstă. Mai mult decât atât, ovulația mai poate fi îngreunată și de afecțiuni ale glandei tiroide, de boala lupus, de diabet sau de orice dereglare hormonală, caracterizată de absența sau frecvența precară a ciclurilor menstruale. 

  Ce este un calendar menstrual?

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_10
   

  Deși cărțile de medicină stabilesc perioada ovulației în a 14-a zi a ciclului menstrual, în realitate fiecare organism este diferit de celălalt și doar un procent mic, de 10%, dintre femei au un ciclu perfect regulat. Practic, doar cele care pot număra fix 28 de zile între cicluri pot ști, înainte cu 14 zile de prima zi a următoarei menstruații, că acela este cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată. Altfel, în lipsa unui ciclu menstrual regulat, ovulația se poate produce la intervale diferite. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 30 de zile poate elimina ovului în ziua a 16-a, în vreme ce o femeie un un ciclu de 26 de zile va ovula în ziua a 12-a.

  Ce este calendarul de ovulație? 

  Calendarul de ovulație este un instrument după care te poți ghida pentru a afla care este perioada în care ești fertilă, pentru a ști cu precizie când poți rămâne mai ușor însărcinată sau când e bine să eviți un contact sexual, în cazul în care nu îți dorești un copil. Pentru ca această metodă să fie una cu adevărat utilă, e necesar ca informațiile pe care le furnizezi să fie cât mai corecte. Din păcate, calculatorul de ovulație s-ar putea să nu fie atât de precis în cazul în care ciclul tău menstrual nu este unul regulat, situație în care alte metode de identificare a ovulației, așa cum este măsurarea temperaturii bazale, sunt indicate.  

  Ce date se introduc în calculatorul de ovulație? 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_image_11

  Datele pe care va trebui să le furnizezi atunci când vrei să folosești un calculator de ovulație sunt prima zi a ultimei menstruații, precum și durata acesteia. În funcție de aceste informații, calculatorul va furniza data exactă a ovulației tale, precum și estimarea următoarei tale menstruații. Cu cât ciclul menstrual este mai regulat, cu atât rezultatul furnizat va avea mai multă acuratețe.  

  Cât de sigur este un calculator de ovulație? 

  Acuratețea unui calculator de ovulație nu poate fi de 100%, întrucât ovulația poate fi influențată de numeroși factori, așa cum ai aflat anterior. Ciclul neregulat poate fi o altă cauză pentru care ovulația ta nu poate fi determinată în mod precis. În cazul în care îți dorești un bebeluș cât mai curând, îți recomandăm să folosești metoda calculatorului de ovulație împreună cu măsurarea temperaturii bazale, iar în cazul în care vrei să mai amâni momentul în care vei deveni mamă, poți dubla evitarea conceperii prin urmărirea calendarului cu folosirea prezervativelor sau a altor metode de contracepție.  

  Avantajele folosirii unui calculator pentru ovulație 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_image_12

  Printre motivele pentru care ar trebui să folosești un calculator de ovulație se numără și cunoașterea perioadei fertile, precum și a următoarei menstruații, chiar dacă aproximările pot fi uneori nu atât de precise. În cazul în care ciclul tău menstrual este regulat, adică dacă timp de trei luni a avut aceeași durată, poți avea totală încredere în calculatorul pentru ovulație. 

  Ovulația este esențială pentru a putea să rămâi însărcinată, așa că trebuie să-ți cunoști corpul prin metoda calculatorului de ovulație. Și nu uita că ai la dispoziție doar 24 de ore, timpul de la eliminarea ovulului de către ovar și până când acesta moare, în cazul în care nu întâlnește niciun spermatozoid. Așa că, dacă vrei să îți transformi cât mai curând visul de a-ți legăna bebelușul în realitate, urmărește calendarul și pregătește-te să primești cel mai mare dar de la viață! 

  calculator_ovulatie_-_cum_afli_care_este_perioada_in_care_esti_fertila_image_13

  Citeste

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.