MyFeed Personalized Content
de la 1 an
Articol
Adauga acest post la favorite

Stabilirea obiceiurilor alimentare in familie

0
0 Review-uri

Modul cum privim mancarea a evoluat de-a lungul timpului, incepand de la a fi considerata o resursa necesara supravietuirii, pana la a reprezenta un mijloc de a ne arata afectiunea si grija fata de cei din jur si un motiv de socializare cu prietenii sau o ocazie buna de a face o reuniune de familie.

4 minute citit Ian. 9, 2024

De multe ori parintii acorda mancarii valente care depasesc rolul primar pe care il are mancarea in viata noastra: acela de a ne asigura necesarul de nutrienti pentru crestere, dezvoltare si intretinere sanatoasa a organismului. Vedem, astfel, copii care primesc de la varste fragede prea multe dulciuri pentru ca parintii li le ofera ca o manifestare a dragostei ce le-o poarta.

La randul lor, aceiasi parintii au fost obisnuiti in copilaria lor cu ideea ca zaharul oferit este o dovada de iubire. In urma cu mai multi ani, in timpul crizei de alimente din Romania, parintii faceau eforturi foarte mari pentru a asigura hrana copiilor, si aveau posibilitatea de a le da doar foarte rar dulciuri.

Din pacate, manifestarea iubirii prin oferirea mancarii se extinde la nivelul intregului spectru de obiceiuri alimentare. Spre exemplu, parintii care consuma fast-food au tendinta sa le ofere si copiilor acest tip de alimente: cartofi prajiti, hamburgeri din carne congelata, cu adaos prea mare de sare si condimente sau sucuri carbogazoase cu continut foarte mare de zahar si coloranti.

Rezultatele unui studiu despre alimentatia bebelusilor si a copiilor mici (2), realizat in SUA pe un esantion de 3022 de copii, intre 4 luni si 24 luni, au aratat ca aportul energetic in alimentatia acestor copii este prea ridicat, si in acelasi timp, sarac in nutrienti (alimente cu valoare calorica mare, dar cu o calitate scazuta).

De exemplu, studiul arata ca legumele cel mai des consumate de catre copiii intre 15-18 luni sunt cartofii prajiti si aproximativ 50% dintre copiii intre 7-8 luni consuma deja diferite tipuri de desert si sucuri indulcite.

Intre 18-33% dintre copiii din studiu nu au consumat deloc legume si intre 23-33% dintre acestia nu au consumat fructe.

Aceste cifre sunt dramatice dar, din fericire, situatia din SUA nu este aceeasi cu cea din Romania, unde exista totusi o traditie a prepararii mancarii acasa si a includerii legumelor si fructelor in alimentatie.

parinte-in-felul-tau

 

Ce spune mancarea despre noi?

Traim intr-o societate in care o informatie despre obiceiurile noastre alimentare poate sugera ce fel de personalitate avem. Din timpuri vechi, oamenii au acordat mancarii o anumita semnificatie, alegand ca anumite alimente sa fie consumate doar de sarbatori (spre exemplu, drob de miel la Paste, sarmale - de Craciun), altele la ocazii speciale (nunti, botezuri). Cu timpul, datorita evolutiei tehnologiei si cresterii nivelului de trai, aceste obiceiuri s-au mai diminuat, in sensul ca acele alimente nu mai sunt consumate in exclusivitate doar cu anumite ocazii (sarmale si cozonac gasim acum tot timpul anului in magazinele cu profil alimentar).

Insa, in continuare, alimentele sunt folosite si ca un mijloc de comunicare (socializam cu prietenii la o pizza) sau de manifestare a emotiilor traite (bucurie, tristete, depresie - cand combinam prea multe mancaruri sau mancam prea mult, prea sarat/dulce).

Potrivit revistei Time (1), bautorii de cappuccino sunt creativi si onesti, in timp ce bautorii de cafea neagra sunt minimalisti si directi. Nu este relevant cata acuratete poate fi intr-un studiu de acest gen, important este faptul ca oamenii cauta sa dea semnificatii mancarii consumate, sa gaseasca o legatura intre trasaturile de personalitate si obiceiurile de alimentatie.

Astfel, dorinta parintilor ca proprii lor copii sa le semene se transmite si la nivelul educatiei alimentare. De exemplu, multi tati isi incurajeaza baietii sa consume cantiati mari de carne, uneori cu un continut prea mare de grasime, transmitandu-le ideea ca asa vor deveni puternici.

Dar, in general, copilul preia obiceiurile alimentare prin simplul fapt ca este membru al familiei si este expus la ceea ce fac parintii lui. El va prelua din familie informatii si modele despre obiceiuri alimentare, ce se mananca, unde, cand si in ce cantitati. De aceea oferirea unui model de alimentatie sanatoasa inca din primii ani de viata este esentiala pentru asigurarea unui stil de viata sanatos, cu un impact benefic pentru mai tarziu.

 

Surse:

  1. thenutritionpress.com/food-and-identity/
  2. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2531152/
rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.