Ce este FTSE4Good?

COMERCIALIZARE RESPONSABILA: Ne straduim sa ne imbunatatim continuu practicile.

FTSE4Good este un index de investitie responsabila destinat sa sprijine investitorii in identificarea companiilor care respecta standarde de responsabilitate corporativa recunoscute la nivel global. Este singurul index de acest gen care include criterii specifice referitoare la comercializarea responsabila a substitutelor laptelui matern.

La solicitarea FTSE4Good, PricewaterhouseCoopers (PwC) verifica in mod independent practicile noastre de comercializare a substitutelor laptelui matern, ca parte a procesului continuu de evaluare, cu ajutorul unei serii de 104 criterii, in tari cu rate ridicate de mortalitate infantila si malnutritie.

Am fost inclusi in indexul FTSE4Good in luna martie a anului 2011, dupa ce am demonstrat ca indeplinim criteriile de includere in FTSE4Good pentru comercializarea substitutelor laptelui matern (criterii de comercializare SLM), pe langa celelalte criterii de includere in FTSE4Good care se refera la domenii precum mediul inconjurator, drepturile omului si lantul de aprovizionare.

Suntem primul si pana acum singurul producator de substitute de lapte matern inclus in index.

FTSE4Good este in prezent singura terta parte independenta, transparenta, care evalueaza practicile de comercializare a substitutelor laptelui matern. Aceasta poate fi o platforma importanta nu numai pentru cresterea nivelului standardelor noastre, ci si pentru cele ale industriei.

Puteti citi despre progresele noastre in acest domeniu.

Cititi mai multe despre politicile noastre responsabile referitoare la alimentatia sugarului
Cititi un rezumat despre politica noastra in tarile cu risc ridicat (pdf, 53Kb)
Cititi mai multe despre FTSE4Good – fisa informativa (pdf, 77Kb)
Cititi mai multe despre Codul OMS
Cititi mai multe despre boicotul Nestlé
Aveti si alte intrebari? Va rugam sa ne contactati

De ce sprijina Nestlé alaptarea?

Consideram ca alaptarea este ideala pentru copii si sprijinim recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata, urmata de continuarea alaptarii si de introducerea unei alimentatii complementare, conform recomandarilor unui cadru medical sau ale unei autoritati sanitare.

Includem expresia „alaptarea este ideala” oricand si oriunde e posibil si relevant, cum ar fi pe ambalajele formulei pentru sugari si in toate comunicarile. In plus, elaboram materiale educationale despre beneficiile alaptarii pentru cadrele medicale si parinti. Organizam campanii si seminarii despre alaptare pentru comunitatea medicala, in parteneriat cu guverne si institutii medicale.

Cititi mai multe despre politicile noastre responsabile referitoare la alimentatia sugarului
Cititi mai multe despre FTSE4Good – fisa informativa (pdf, 77Kb)
Cititi mai multe despre Codul OMS
Cititi mai multe despre boicotul Nestlé
Aveti si alte intrebari? Va rugam sa ne contactati

Ce este Codul OMS?

Ce este Codul OMS?

Codul international de comercializare a substitutelor laptelui matern (pdf, 128Kb) reprezinta o serie de recomandari pentru statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), destinate sa reglementeze comercializarea substitutelor laptelui matern, biberoanelor si tetinelor. Acesta este denumit „Codul OMS”.

A fost introdus in anul 1981, ca urmare a preocuparilor exprimate cu privire la comercializarea substitutelor laptelui matern in tarile in curs de dezvoltare.

Cum a fost creat?

Codul OMS a fost adoptat ca rezolutie de catre Adunarea Mondiala a Sanatatii (WHA), organismul decizional al OMS, in mai 1981. Au urmat ample consultari cu principalele parti interesate – inclusiv guverne, agentii ale Natiunilor Unite, societatea civila si producatori de alimente pentru sugari.

De ce a fost introdus Codul?

Codul isi propune sa contribuie „la asigurarea unor alimente adecvate si sigure pentru sugari, prin protejarea si promovarea alaptarii si prin garantarea folosirii corespunzatoare a substitutelor laptelui matern, atunci cand este necesar, pe baza unor informatii specifice si prin intermediul unei comercializari si distributii corespunzatoare”.

Este important de mentionat ca acest Cod recunoaste faptul ca substitutele laptelui matern au un rol legitim in situatiile in care un sugar nu este alaptat.

Codul OMS este o lege internationala?

Nu. Codul reprezinta o serie de recomandari catre statele membre ale OMS.

Codul stipuleaza ca guvernele ar trebui sa ia masuri pentru aplicarea scopului si principiilor sale, prin intermediul legislatiei si prin alte mijloace.

Cum si-a modificat Nestlé practicile de comercializare de cand a fost adoptat Codul?

Am invatat foarte multe din experientele noastre si ne recunoastem responsabilitatea de a merge dincolo de standardele de comercializare obisnuite din trecut. Ne straduim sa ne imbunatatim permanent practicile, iar eforturile noastre au fost recunoscute pe plan extern. Pana acum suntem singurul producator de substitute ai laptelui matern inclus in indexul de investitie responsabila FTSE4Good.

FTSE4Good este in prezent singura terta parte independenta, transparenta, care evalueaza practicile de comercializare a substitutelor laptelui matern. Cititi mai multe despre FTSE4Good.

Cititi mai multe despre modul in care ne-am modificat practicile (pdf, 143Kb).

Nestlé respecta Codul OMS?

OMS a clarificat in mod constant faptul ca guvernele au responsabilitatea de a defini implementarea Codului in tarile lor. Prin urmare, noi respectam Codul OMS implementat de guvernele nationale peste tot in lume.

In 152 de tari considerate a fi cu risc ridicat de mortalitate infantila si malnutritie, noi respectam politicile noastre stringente (pdf, 1.67Mb) provenite din Codul OMS sau din reglementarile nationale, oricare sunt mai stricte.

Acest lucru este necesar pentru ca multe tari „cu risc ridicat” nu au implementat Codul in totalitate. De fapt, conform unui raport OMS (pdf, 587Kb) recent, numai 37 din 199 de state membre au adoptat legi care reflecta toate recomandarile sale si rezolutiile ulterioare anului 2011.

Ce inseamna „tara cu risc crescut”?

Tarile sunt clasificate ca fiind cu risc crescut, conform criteriilor FTSE4Good de comercializare a substitutelor laptelui matern, atunci cand au rate ridicate de mortalitate (peste 10 la 1.000) sau malnutritie acuta (peste 2%) la copiii cu varsta mai mica de cinci ani. Acestea se bazeaza pe date provenind de la UNICEF.

Ce diferenta exista intre politica Nestlé si Codul OMS?

Codul OMS reprezinta o serie de recomandari pentru statele membre. OMS a clarificat in mod constant faptul ca depinde de guverne sa defineasca modul in care vor implementa codul in tarile lor.

Politica (pdf, 1.67 Mb)noastra reprezinta o serie de instructiuni detaliate de implementare pentru personalul nostru responsabil de comercializarea si vanzarea produselor alimentare pentru sugari.

Aceasta explica in mod concret ce se poate face si ce nu pe fondul fiecarui articol al Codului. Acesta a fost elaborat pentru prima data in anul 1982 si imbunatatit apoi in 1984 dupa consultari cu partile interesate, inclusiv OMS, Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite (UNICEF) si organizatii ale societatii civile. De atunci a fost revizuit si imbunatatit de mai multe ori.

Politica noastra este in conformitate cu criteriile de includere in FTSE4Good pentru comercializarea inlocuitorilor laptelui matern.

Practicile de comercializare ale Nestlé sunt evaluate in mod independent?

Da. Ca parte a unui proces de evaluare continuu, Bureau Veritas ne auditeaza practicile in trei tari diferite in fiecare an, conform politicii noastre (pdf, 1.67Mb).

In plus, la solicitarea FTSE4Good, conform PricewaterhouseCoopers (PwC) verifica in mod independent si regulat practicile noastre de comercializare a inlocuitorilor laptelui matern, cu ajutorul unei serii de 104 criterii, in tarile cu risc ridicat.

Cititi mai multe despre raportul nostru de conformitate , incluzand Declaratiile de Asigurare Bureau Veritas. Cititi Raportul de evaluare independenta PwC
Cititi un rezumat despre politica noastra (pdf, 53Kb) cu privire la implementarea Codului international OMS de comercializare a substitutelor laptelui matern
Cititi mai multe despre politicile noastre responsabile referitoare la alimentatia sugarului
Cititi mai multe despre FTSE4Good
Cititi mai multe despre boicotul Nestlé
Aveti si alte intrebari? Va rugam sa ne contactati

Comercializarea substitutelor laptelui matern

Angajamentul nostru: Comercializarea responsabila a substitutelor laptelui matern

Obiectivele noastre

Raportarea publica a progreselor noastre referitoare la comercializarea responsabila a substitutelor laptelui matern, ca parte a eforturilor noastre permanente de promovare a alaptarii.

Progresele noastre

Suntem inclusi in indexul FTSE4Good – singurul index global de investitie responsabila, cu criterii clare privind comercializarea substitutelor laptelui matern (SLM). In 2013, practicile noastre au fost auditate in 31 de tari de catre auditori interni, si in trei tari de catre Bureau Veritas. Tinand cont de recomandari, ne-am imbunatatit transparenta si mecanismele de buna guvernare si ne-am consolidat sistemele de conformitate.

Ne angajam sa respectam transparenta, conformitatea si buna guvernare. Participarea la procesul de evaluare FTSE4Good demonstreaza acest angajament si ne permite sa ne imbunatatim permanent abordarea fata de comercializarea responsabila a substitutelor laptelui matern. Luis Cantarell, seful Nestlé Nutrition

Perspectiva noastra

Noi credem ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru sugari, insa exista inca numeroase bariere in calea alaptarii, incluzand legislatia necorespunzatoare in ceea ce priveste maternitatea. Atunci cand, consultandu-se cu furnizorii lor de servicii medicale, mamele si familiile hotarasc ca alaptarea optima nu este posibila, formula pentru sugari – sigurul substitut de lapte matern adecvat recunoscut de OMS – joaca un rol major in furnizarea nutrientilor esentiali pentru sugari. Ne angajam sa respectam cele mai inalte standarde de comercializare responsabila a SLM si sa ne conformam Codului OMS implementat de guvernele nationale. Vom continua sa relationam cu principalele parti interesate pentru a spori colaborarea, pentru a promova un comportament responsabil si pentru a stabili un proces recunoscut si transparent de evaluare a comercializarii SLM.

Regulile Nestlé privind promovarea formulelor de lapte

Cea mai buna hrana pentru bebelusul tau este laptele matern, un adevar asupra caruia Henri Nestlé a insistat inca de la infiintarea companiei Nestlé, in 1867.
In tot acest timp, compania Nestlé a servit intru totul interesele mamelor de pretutindeni, datorita unui set de reguli bine structurate, concepute in primul rand dupa dorintele si sugestiile clientilor nostri.
Astfel, compania Nestlé :

 •  incurajeaza si sprijina alimentatia exclusiv naturala, considerata ca fiind cea mai buna alegere in ceea ce priveste hrana nou-nascutilor si sugarilor in primele luni de viata
 •  avertizeaza mamele asupra consecintelor folosirii incorecte sau neadecvate a formulelor de lapte pentru sugari
 •  considera ca exista o piata reala pentru formulele de lapte pentru sugari, atunci cand alaptarea la san are nevoie de o alternativa sigura sau cel putin potrivita, atat pentru mama cat si pentru sugar
 •  considera ca parintii au dreptul sa decida cum isi hranesc copiii, in urma unei informari adecvate si obiective
 •  sprijina efortul Guvernului de implementare a legislatiei nationale si europene in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii laptelui

In completare, compania Nestlé:

 •  NU face reclama la formulele de lapte de inceput, catre public
 •  NU permite personalului responsabil de marketing sa aiba contact direct cu mamele, exceptand cazurile care au in vedere plangerile din partea consumatorilor
 •  NU foloseste imagini cu bebelusi pe etichetele ambalajelor formulelor de lapte pentru inceput
 •  NU distribuie mostre gratuite de formule de lapte de inceput mamelor
 •  NU ofera avantaje materiale sau financiare personalului medical pentru impulsionarea vanzarilor de formule de lapte de inceput
 •  NU permite afisajul de materiale educationale, legate de folosirea formulelor de lapte de inceput pentru sugari, in spitale si clinici
 •  NU doneaza formule de lapte de inceput care urmeaza a fi folosite in alimentatia nou-nascutilor sanatosi, cu exceptia cazurilor sociale (daca reglementarile guvernamentale in vigoare permit sa se dea curs unei cereri medicale specifice precum decesul mamei la nastere)

 

Mai mult decat atat, compania Nestlé va lua masuri disciplinare impotriva oricarui angajat Nestlé care incalca deliberat aceasta politica!
Compania Nestlé invita oficialitatile guvernamentale, personalul medical sau consumatorii sa atraga atentia asupra oricaror practici de marketing privind formulele de lapte de inceput considerate a fi  nepotrivite angajamentelor sus-mentionate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS*) recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Ele trebuie sa stie ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru nou-nascut si, de asemenea, cea mai buna cale de a-l proteja de boli. Mamele trebuie invatate cum sa se pregateasca pentru alaptare si cum sa intretina lactatia alimentatia bine echilibrata avand un rol deosebit atat in perioada sarcinii cat si dupa nastere.Datorita efectului negativ asupra lactatiei, trebuie evitata introducerea fara rost a alimentatiei partiale la biberon sau a altor bauturi sau mancaruri. De asemenea, mamele trebuie avertizate asupra dificultatilor de a reveni asupra deciziei de a nu alapta.
* Vezi Codul international de comercializare a substituentilor laptelui matern adoptat de Adunarea Mondiala a Sanatatii. Rezolutia AMS 34.22, mai 1981

Planul Nestlé de Alimentatie
pe Etape de Dezvoltare

 • 6 luni
 • 8 luni
 • 12 luni
 • 18 luniMulţumim pentru că aţi vizitat Nestle Baby Romania!

Veți fi redirecționat către un alt site.Renunţă Continuă