Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte

Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte?

de la 1 an
Articol
Aug 19, 2024
6 minute

Așa cum stim deja, pe masura ce un copil creste, ritmul sau de dezvoltare se intensifica. Iata de ce si nevoile sale nutritionale urmeaza aceasta tendinta.

Pentru copiii de peste 1 an, tranzitia de la laptele cu care au fost hraniti pana atunci (indiferent ca este vorba despre lapte matern sau formula) nu este foarte simpla. 

Cu toate acestea, le vom putea asigura in continuare acele substante de care au nevoie pentru a creste, nu numai prin introducerea treptata a unei alimentatii mai diversificate, dar si continuand sa le oferim lapte. Numai un specialist ne poate sfatui insa care ar fi cea mai potrivita optiune pentru copilul nostru, astfel incat nu numai sa evitam aparitia unor probleme de sanatate, dar si sa-i stimulam dezvoltarea optima.

Odata ce copilul ajunge la varsta de 1 an, expertii sunt de parere ca are nevoie de mai multi nutrienti decat aceia care sunt prezenti in laptele matern sau in formulele de lapte consumate pana atunci. O mare parte dintre acesti nutrienti ar trebui sa inceapa sa provina din consumului de alimente solide, dar nici aceia care sunt prezenti in laptele pentru copii de varsta mica nu sunt de neglijat, ci dimpotriva, sunt recomandati.
 
Studii din domeniu au aratat faptul ca laptele pentru copii de varsta mica are urmatorul beneficiu: e mai bogat in fier si calciu decat laptele de vaca. De exemplu, in conditiile in care deja de la noua luni un copil are nevoie de mai mult calciu pentru ca acesta sa sustina ritmul accelerat de dezvoltare al dintilor si oaselor, trebuie sa gasim acea varianta menita sa-i asigure micutului acest necesar.

Desigur, intr-o prima faza, este foarte posibil sa fim martore la reactii de respingere ale altui tip de lapte in detrimentul celui matern, dar in acest caz putem veni cu urmatoarea solutie, cu conditia ca al nostru copil sa aiba minimum 1 an: sa amestecam lapte obisnuit cu lapte matern sau cu lapte pentru copii de varsta mica pentru a ajunge, treptat, ca tipurile de lapte mentionate sa fie in procente tot mai mici.

Desi putem fi tentate sa-i introducem micutului nostru mai devreme laptele de vaca, crezand ca acesta ii poate aduce importante beneficii, trebuie sa tinem neaparat cont de urmatoarele aspecte: 

  • Laptele de vaca are in componenta proteine, dar acestea sunt intr-un procent prea ridicat si pot afecta buna functionare a rinichilor imaturi ai copilului. Tot din acest motiv, acest tip de lapte poate fi greu de digerat si ii poate provoca micutului febra sau diaree.
  • Laptele de vaca nu contine cei mai sanatosi acizi grasi (precum DHA si ARA, acizi Omega 3 si Omega 6), atat de utili in dezvoltarea creierului si in promovarea unei vederi bune.
  • Acest tip de lapte nu contine suficient fier, dar nici suficienta vitamina C sau E, care sunt si ele foarte importante in procesul de dezvoltare al unui copil.
  • Uneori, se poate intampla chiar sa provoace anemie feripriva, in conditiile in care proteinele din el vor irita fragila mucoasa intestinala a copilului, ducand la mici pierderi de sange, care vor ajunge in scaun.

 Desigur, nu inseamna ca trebuie sa ocolim total laptele de vaca, dar trebuie sa incepem sa-l introducem in alimentatia copilului abia dupa varsta de 1 an si atunci cu mare grija. Vom incepe cu cantitati mici, urmarind atent reactiile copilului.

Abia dupa aceea putem sa marim cantitatea si sa facem din acest lapte o prezenta constanta in alimentatia micutului nostru, dar fara sa uitam ca organismul sau necesita un aport crescut de anumite vitamine si minerale, in contextul in care, pe kilogram-corp, copiii mai mari de 1 an au nevoie de aproximativ 4 ori mai mult fier si de 5 ori mai mult calciu, iod si vitaminele A si C decat adultii, conform unui studiu Nestlé si GFK Romania.

„Misiunea" noastra este sa facem tot posibilul pentru ca, dupa ce vom consulta si un specialist, sa-i asiguram copilului cam doua portii de lapte pe zi, astfel încat acesta sa beneficieze de aceste vitamine si minerale care pot sustine o dezvoltare fizica si cognitiva optima. 
parinte-in-felul-tau

Dupa varsta de 1 an, consumul de lapte ar trebui sa-i asigure unui copil urmatorii nutrienti si, implicit, urmatoarele beneficii:

  1. Proteine - desi sunt importante pentru cresterea musculaturii şi a organismului in general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata.

    Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic - sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50kg, nu a unui copil de 10kg.

    Stiai ca proteinele sunt nutrientii de baza pentru cresterea puiului tau? Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre acestia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absolut necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc.

    Cercetarile au aratat ca, atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie a organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite si „caramizile vietii".
     
  2. Calciul - este esential pentru dezvoltarea normala a oaselor si dintilor. Medicii insista asupra faptului ca, daca un copil va avea parte de un aport adecvat de calciu de la o varsta fragea, nu se va confrunta cu probleme legate, de exemplu, de pierderile de calciu din oase care pot aparea la varsta adulta. Astfel, un copil intre 1 si 3 ani are nevoie de cca. 700mg de calciu pe zi, iar copiii intre 4 si 8 ani de 1000mg, conform Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.
     
  3. Fier - Deficienta acestui mineral poate afecta dezvoltarea fizica si mentala a copilului, putand conduce inclusiv la tulburari de comportament. Pentru a evita acest lucru, este ideal sa-i oferim copilului de varsta mica 500ml de lapte - adica 2 portii. 
     
  4. Vitamine din grupul B-urilor - Dintre acestea, cea mai importanta pentru copil este B12, contribuind la sanatatea sistemului nervos, la o inima sanatoasa, asigurandu-i energie si un metabolism normal. Copiii de 1-3 ani ar trebui sa primeasca cam 0,9 micrograme pe zi, iar cei intre 4 si 8 ani, 1.2 micrograme, conform mayoclinic.org.
     
  5. Vitamina D - Alaturi de calciu, este esentiala in dezvoltarea oaselor si a dintilor. Bebelusii si copiii ar trebui sa primeasca macar 400IU pe zi, conform vitamindcouncil.org.
     
  6. Vitamina E - Este o vitamina cu rol deosebit in buna functionare a sistemului imunitar si in sanatatea vaselor de sange. Copiii între 1 si 3 ani au nevoie de 9IU de vitamina E in fiecare zi, conform globalhealingcenter.com.

     

Avand in vedere aspectele mentionate, putem spune ca laptele pentru copiii de varsta mica este intr-adevar un aliment de baza si pentru copiii mai mari de 1 an, cu atat mai mult cu cat contine toate substantele nutritive enumerate.

Este necesar sa tinem permanent legatura cu un pediatru, intrucat acesta ne poate indruma catre cea mai potrivita varianta de lapte pentru copil. Astfel, acesta va avea parte din plin de toate beneficiile mentionate mai sus, menite sa-i asigure o dezvoltare armonioasa.

Customer reviews

1

1 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    1

Articole similare

View details Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Articol
deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.

4 minute citit

View details Copilul tau mananca singur
Articol
Copilul tau mananca singur

Copilul tau mananca singur

Acum, ca indemanarea sa s-a mai dezvoltat, este posibil sa vrea sa manance singur cu mana si sa iti refuze ajutorul.

2 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Ce lapte este potrivit dupa varsta de 1 an?
Articol
ce lapte este potrivit dupa varsta de 1 an

Ce lapte este potrivit dupa varsta de 1 an?

Vine momentul in care fiecare parinte isi pune aceasta intrebare. Ce lapte sa alegi pentru micutul tau atunci cand alaptarea nu mai este posibila?

2 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului
Articol
Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important!

4 minute citit

View details Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
Articol
Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate

3 minute citit

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Solutii pentru un bebe mofturos la mancare
Articol
Solutii pentru un bebe mofturos la mancare

Solutii pentru un bebe mofturos la mancare

Nu toti copiii sunt mofturosi la mancare, insa unii pot deveni astfel in jurul varstei de 2 ani, cand au parte de diferite schimbari in dezvoltare si devin mai independenti.

5 minute citit

View details Laptele pentru copii de varsta mica
Articol
lapte pentru copii de varsta mica

Laptele pentru copii de varsta mica

Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.

3 minute citit

View details Sfarsitul primei copilarii
Articol
Sfarsitul primei copilarii

Sfarsitul primei copilarii

Semne ca este pregatit si recomandari alimentare pentru copiii cu varsta de peste 1 an.

3 minute citit

View details Totul despre alergiile alimentare la copii
Articol
Totul despre alergiile alimentare la copii

Totul despre alergiile alimentare la copii

Un numar din ce in ce mai mare de copiii pe care ii intalnesc sufera de o anumita alergie alimentara sau intoleranta de un anumit fel.

5 minute citit

View details Laptele in alimentatia copiilor intre 1-3 ani
Articol
Laptele in alimentatia copiilor intre 1-3 ani

Laptele in alimentatia copiilor intre 1-3 ani

Laptele joaca un rol-cheie in nutritia si dezvoltarea corpului uman, cu precadere in perioada copilariei.

10 minute citit

View details Planul de mese
Articol
plan mese copii

Planul de mese

Descopera sugestiile noastre si nu vei ramane niciodata in pana de idei!

1 minut citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Alimentatia dupa varsta de 1 an
Articol
alimentatia dupa varsta de un an

Alimentatia dupa varsta de 1 an

Dupa varsta de 1 an, paleta de alimente pe care le poate consuma cel mic se largeste foarte mult.

3 minute citit

View details Bebe incepe sa manance singur cu mana
Articol
Bebe incepe sa manance singur cu mana

Bebe incepe sa manance singur cu mana

In sfarsit bebelusul tau este pregatit sa-si manance singur mancarea. Iata cum il poti ajuta sa isi dezvolte abilitatea de a apuca fiecare bucatica de mancare.

2 minute citit

View details Puterea exemplului in alimentatia copiilor
Articol
Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Inca de la o varsta foarte frageda, copilul are tendinta de a copia comportamentul parintilor, in toate aspectele vietii de zi cu zi.

3 minute citit

View details Alimentatia copiilor este influentata de cea a intregii familii
Articol
alimentatia copiilor

Alimentatia copiilor este influentata de cea a intregii familii

Stiai ca atunci cand un copil incepe sa manance impreuna cu familia alimentatia sa incepe sa reflecte obiceiurile alimentare ale adultilor, surorilor si fratilor mai mari?

1 minut citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.