MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

10 sfaturi economice pentru a sti cum sa faci bugetul pentru bebelus

Poate deveni o sarcina coplesitoare sa calculezi cheltuielile pentru bebelus. Urmareste urmatoarele 10 sfaturi economice pentru proaspetii parinti ca sa cumperi doar lucrurile necesare si sa stii cum sa faci bugetul pentru bebelus.

4 minute citit Ian. 9, 2024

Poate deveni o sarcina coplesitoare sa calculezi cheltuielile pentru bebelus. Urmareste urmatoarele 10 sfaturi economice pentru proaspetii parinti ca sa cumperi doar lucrurile necesare si sa stii cum sa faci bugetul pentru bebelus.

  1. Cerceteaza beneficiile acordate noilor parinti
    Aplica pentru beneficiile disponibile pentru noi parinti:
    - indemnizatie de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani;
    - posibilitate de program mai scurt pentru mama daca exista recomandare medicala;
    - 128 de zile de concediu prenatal;
    - alocatia pentru copil;
    Ulterior ar mai fi si deducere fiscala daca salariul brut nu depaseste 3600 si ai copil in ingrijire. Verifica facilitatile aplicabile in functie de nivelul de venit al familiei, statutul de angajare, numarul si varsta copiilor si alti factori relevanti.
  2. Incepe sa faci un buget pentru gospodarie
    Aplicatiile pentru gestionarea banilor sunt perfecte pentru a tine evidenta banilor, de unde vin si unde se duc. O buna gestionare poate urma formula 50/30/20 - care inseamna 50% in buget merge catre lucrurile esentiale - cum ar fi chiria, facturi, mancarea; 30% pe alte cheltuieli si 20% pentru economii. In cazul in care calculele arata ca raman putini bani dupa ce faci bugetul cheltuielilor pentru bebelus, atunci poti sa mai tai din cheltuielile pentru lucrurile care nu sunt esentiale.
  3. Pastreaza economii pentru bebelusul tau
    Poti sa deschizi un cont de economii pentru copii si sa-l folositi atunci cand se naste copilul, cu mentiunea ca veniturile din dobanzi sunt impozitate cu o cota de 10% din suma acestora. O alta varianta ar fi sa transferati bani in fiecare luna in acel cont. In acest mod, veti avea banii economisiti intr-un loc sigur si impreuna veti fi mai linistiti ca acel cont va creste pe masura ce copilul se va face mare. Indiferent daca puneti bani deoparte pentru a cumpara articole pentru copii sau pentru facultate, este bine sa faceti economii cat mai multe pentru viitorul copilului tau.
  4. Cumparaturi economice pentru nou-nascut?
    Fa o lista cu lucrurile necesare pentru bebelusul tau si incearca sa cumpreri doar articolele de care ai nevoie neaparat. De exemplu, un scaun de masina, patut, carucior, scutece, cateva body-uri, veste si o paturica pentru bebelusi. Daca vrei sa organizezi o petrecere pentru nou-nascut, poti sa le spui invitatilor de ce ai avea nevoie pentru a economisi. Nu esti sigura daca ai nevoie de ceva? Intreaba-ti prietenii si familia cu exprienta. De exemplu, este posibil sa nu fie nevoie sa cumperi multe articole sau accesorii pentru alaptare ori hranirea bebelusului pana cand iti dai seama cum functioneaza pentru tine dupa ce se va naste bebelusul. De asemenea, prietenii si familia posibil sa iti recomande alte sfaturi de economisire pentru bugetul bebelusului.
  5. Cauta articole gratuite pentru bebelusi
    Intreaba-ti prietenii si familia daca nu au jucarii si articole de bebelusi pe care le pot da mai departe (second-hand), fara a cauta scuze atunci cand vor sa scape de lucrurile pe care nu le mai folosesc cei mici. In functie de unde locuiesti, intreaba-ti medicul pediatru daca nu are articole de la alti parinti pe care le poti refolosi. Finlanda ofera mamelor inca din 1930 „baby box” - o cutie cu lucruri necesare fiecarui bebelus, iar acum alte tari urmeaza exemplul. Verifica informatiile pe site-ul ministerului sau afla mai multe detalii de la medicul pediatru despre practici asemanatoare.
  6. Cauta servicii precum „biblioteca de jucarii” 
    Afla daca nu exista biblioteci de jucarii in orasul tau - in schimbul unui abonament modest vei putea sa imprumuti o multime de jucarii, jocuri si carti pentru cei mici. Vei salva bani, iar bebelusul vi avea access la nenumarate ore de distractie.
  7. Cumpara second-hand articole de bebelusi 
    Verifica pe grupurile de Facebook sau in magazinele second-hand daca au articole de bebelusi. De obicei, poti gasi articole scumpe in conditii excelente la un sfert din pretul lor original de vanzare.
  8. Incearca sa folosesti scutecele reutilizabile
    Sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator si cu portofelul tau. Vor fi unele costuri care pot depasi estimarile in functie de tipul de material al scutecului pe care il alegi, dar poti sa il schimbi anul urmator si cu siguranta le poti refolosi la o surioara sau un fratior pe viitor.
  9. Cumpara in cantitati mai mari
    Scutecele din material nu sunt pentru toata lumea si cand ai un milion de treburi pe lista e in regula. Poti sa cumperi la bax sau sa folosesti un serviciu de livrari la domiciliu pentru cumparaturi regulate cum ar fi scutecele de unica folosita. Nu uita ca ghemul tau de fericire nu va ramane mic pentru totdeauna, asa ca va fi nevoie sa schimbi tipul si marimea scutecului cand va creste.  
  10. Alapteaza bebelusul daca poti!
    Nu doar ca ii ofera nou-nascutului toti nutrientii de care are nevoie intrucat Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea si dupa varsta de 1 an, dar este si cea mai economica modalitate de a-l hranic pe cel mic. Acum ca finantele tale au fost stabilite si bugetul bebesului programat, poti afla cum sa te pregatesti emotional pentru a deveni parinte.
Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.