Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Distribuie Articole
X
Invatandu-l pe cel mic despre gusturi

Invatandu-l pe cel mic despre gusturi

 

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezvolte o data cu introducerea alimentelor solide. Mi-ar placea foarte mult sa inteleg cum se transforma micutul meu treptat intr-un mic gurmand!

30.01.2018 - 17:03

Sunt gusturile innascute sau se dobandesc? Parerea expertilor cu privire la aceasta fascinanta intrebare este de altfel, impartita. Cel mic vine pe lume cu o anume predispozitie genetica. Adora dulciurile (sa-i vedeti cum zambesc cand iau prima gurita de piure de mere) dar orice gust acru sau amarui ii face sa se incrunte. Cu toate acestea, acest tip de „gust” este unul primitiv si destul de limitat si pe masura ce descopera alimentele solide, cei mici si-l vor perfectiona cu siguranta. Gustul reprezinta un proces permanent de invatare, dar care isi are originea in perioada sarcinii.


Totul incepe in interiorul pantecului


Organul gustului (papilele gustative si limba) se dezvolta foarte devreme. De la cinci luni de sarcina, fatul incepe sa-si educe papilele gustative. In functie de ce mananca mama, acesta invata sa diferentieze intre diversele arome: dulce, sarat, amar si acru. Unii cercetatori considera ca primele preferinte in materie de gust se pot identifica inca de la aceasta varsta frageda. Un lucru e cert: alimentatia mamei influenteaza gustul lichidului amniotic. Mai sunt si alte studii care au demonstrat ca, cu cat este mai dulce acest lichid, cu atat bebelusul inghite mai mult! De aici si preferinta celor mici pentru tot ceea ce-i dulce inca de la momentul venirii pe lume!

Cu toate acestea, chiar daca cel mic se naste cu anumite gusturi prestabilite, jocul e departe de a se fi incheiat! Parerile celui mic cu privire la ce-i place si ce nu-i place se vor schimba, pe masura ce vor gusta din diverse alimente prin intermediul laptelui matern (gustul laptelui se modifica in functie de ce mancati) si odata cu introducerea alimentelor solide. Natura va furnizeaza totul iar putin cate putin cel mic va incepe sa-si construiasca propriile sale „gusturi personale”. Ce program minunat!


Micutul meu omnivor


La fel ca si dvs, de altfel, micutul dvs. este si el un omnivor: trebuie sa mancam toate tipurile de alimente pentru a ne lua necesarul de nutrienti. Aceasta capacitate de ingerare a celei mai mari diversitati de alimente si prin urmare adaptabilitatea noastra la diversele medii existente, reprezinta fara urma de indoiala unul dintre motivele pentru care oamenii sunt considerati specia dominanta din natura. Cu toate acestea, „suferim” si de ceea ce anumiti oameni de stiinta au numit paradoxul ominovor, si anume: o dorinta destul de conflictuala de a descoperi alimente noi si de a ramane la ceea ce deja cunoastem.

Prin urmare, ne macina in mod constant ideea de a cauta alimente noi care sunt bune pentru noi, in cantitati suficiente, si riscurile pe care le ridica aceste alimente (intoxicarea, etc.). La fel ca noi toti, si micutul dvs. fluctueaza in mod constant intre curiozitate si respingere! Acest fapt explica si neofobia alimentara, acea faza ciudata din jurul varstei de 2 ani, cand pe cel mic pare sa nu-l mai intereseze atat de mult descoperirea alimentelor si refuza in mod sistematic toate alimentele noi din teama de necunoscut. Este o faza trecatoare si una care nu este prea usor de gestionat, dar face parte din procesul de dezvoltare psihologica a celui mic si astfel, din diversificarea tuturor bebelusilor, inclusiv al dvs! Asadar, aveti rabdare!

„Cand i-am dat prima data lui Andrei broccoli, felul in care s-a incruntat ne-a innebunit efectiv. Sotul meu si cu mine inca mai radem si acum cand ne aducem aminte de acel moment! Ne-au trebuit cateva incercari bune pana sa-l manance cu zambetul pe buze." Iata de ce este o idee buna sa ii prezentati celui mic un singur aliment nou o data. Uneori poate fi nevoie sa incercati de mai multe ori pana cand acesta sa-l accepte!


Cel mic isi descopera mediul cultural


Statutul nostru de omnivori inseamna ca suntem singura specie care ne gatim mancarea (in special pentru a elimina anumite riscuri pentru sanatate), prin urmare care ne transformam mancarea din starea sa neprelucrata intr-o stare „civilizata”. Pe masura ce-si dezvolta simtul gustativ si dobandesc noi obiceiuri, cei mici vor incepe sa-si internalizeze si o serie de valori specifice mediului social in care traiesc. Prin contactul cu prietenii si familia, acestia vor invata sa recunoasca (si chiar vor dobandi o serie de idei cu privire la ce le place si ce nu le place!) anumite alimente si sa distinga ce anume este comestibil si ce nu. La final, vor ajunge sa adore sa savureze un anumit fel de mancare cu conotatii regionale sau familial, fie ca e vorba de cuscus sau de perisoare Gustul face intr-adevar parte integranta din educatia culturala a celor mici.

Momentul cheie pentru a largi orizontul de arome al bebelusului dvs. (care deja a debutat pe cand acesta se afla in burtica si a continua pe parcursul alaptarii), este atunci cand are loc diversificarea. Acest proces fundamental de invatare incepe in jurul varstei de 6 luni. Si cum ma voi descurca sa-i educ gustul celui mic? Diversificandu-i alimentatia de la luna la luna in functie de ce poate acesta manca. Si aveti atatea alimente din care puteti alege! Va veti distra de minune incercand noi arome si privindu-i diferitele reactii.

De asemenea nu uita,  cu cat ii vei oferi mai multe alimente noi celui mic inainte de debutul fazei de neofobie alimentara, (de regula in jurul varstei de 2 ani), cu atat mai multe sanse ai ca cel mic sa continue sa accepte alimentele atat in timpul cat si ulterior incheierii acestei faze. Iata o idee pe care merita s-o tii minte!

 

Gustul: un intreg areal de senzatii noi


La modul practic, introduceti treptat cele patru arome de baza (sarat, dulce, amar, acru), alternand in acelasi timp intre diversele senzatii la nivel termic (cald, caldut, rece), senzatiile tactile (moale/tare, crocant, spumos, catifelat si alte consistente dense sau mai rarefiate), si senzatiile vizuale (spre exemplu, alimentele de diverse marimi si culori). Incet dar sigur, stimulati-i si treziti-i celui mic papilele gustative. Astfel, acesta se va transforma intr-un copil care se va adapta cu usurinta, trecand treptat de la un mic consumator la un mic gurmand cu putere de discernamant! Asa ca, spre noi descoperiri, cu toate panzele sus! Calatoria este absolut fabuloasa, asa cum va veti da si dvs. seama!

Citeste mai mult

Intra in Clubul Nestle Baby

Detalii depre ce inseamna sa fii parinte, la un click distanta.

  • Afla mai multe despre nutritie
  • Incearca aplicatiile personalizate
  • Obtii ajutor si raspunsuri in cel mai scurt timp

Inscrie-te!

Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.