Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Distribuie Articole
X
importanta-laptelui-pentru-copiii-de-1-3-ani

Importanta laptelui in alimentatia copiilor intre 1-3 ani

Laptele joaca un rol-cheie in nutritia si dezvoltarea corpului uman, cu precadere in perioada copilariei. Iata ce beneficii confera laptele pentru copii intre 1-3 ani, alaturi de alte informatii importante despre acesta, pe care trebuie sa le cunoasca orice parinte responsabil.

20.03.2019 - 11:37

Informatii despre dezvoltarea copiilor

Fiecare categorie de varsta impune necesitati nutritionale diferite. Astfel, in decursul primelor 12 luni de viata, bebelusul isi tripleaza greutatea si creste cu un procent de 50% in lungime. Ritmul de crestere si dezvoltare pentru copiii cu varsta de 1 an este mult mai mare comparativ cu cel al adultilor, in acelasi timp stomacul lor fiind mai mic (20% din capacitatea gastrica a unui adult). De asemenea, pe kg/corp, copiii mici au nevoie de Fier de 4 ori mai mult si de 5 ori mai mult Calciu, Iod, Vitamina A si C decat adultii.

Alaptarea la cerere ramane si dupa varsta de 6 luni o forma naturala de hrana pentru bebelusii sanatosi, nascuti la termen; laptele matern contine agenti antibacterieni si antiinfectiosi (necesari pentru sustinerea sistemului imunitar al copiilor), precum si aminoacizi si acizi grasi potriviti cresterii si dezvoltarii bebelusului (in special a creierului).

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in acest sens alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, incurajand de altfel, daca este posibila, alaptarea copilului pana la varsta de 2 ani.

Laptele de vaca, in schimb, difera semnificativ de laptele matern. De altfel, nu contine nutrientii esentiali pe care laptele matern ii poate oferi, motiv pentru care medicii pediatri recomanda amanarea introducerii laptelui de vaca dupa varsta de 1 an.

Laptele de vaca contine mai multe proteine, sodiu si potasiu, fiind nepotrivit pentru copii. De asemenea, acestuia ii lipsesc acizii grasi esentiali necesari bebelusilor pentru o dezvoltare optima. In plus, unii copii nu pot digera proteina din laptele de vaca (pot prezenta intoleranta).

Academia Americana de Pediatrie nu il recomanda pentru consum la copiii mai mici de 12 luni, considerand ca poate conduce la malnutritie si la imbolnavire. Pentru copiii mai mari de 1 an ramane la fel de nepotrivit, deoarece contine prea multe proteine, care pot solicita ficatul si rinichii, ulterior in viata conducand la obezitate si un exces de sare care suprasolicita rinichii. Nu in ultimul rand, este sarac in unele vitamine, minerale si oligoelemente importante, precum Fier, Zinc, Iod, Vitamina D, necesare pentru dezvoltarea echilibrata a copilului.

 

Laptele potrivit copiilor de varsta mica

In cazul in care nu este posibila alaptarea, laptele pentru copii de varsta mica disponibil in comert e potrivit pentru necesitatile copiilor, fiind foarte similar compozitiei laptelui matern.

Trebuie subliniat faptul ca producatorii de lapte pentru copii de varsta mica sunt obligati sa respecte standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Laptele pentru copii de varsta mica trebuie preparat de parinti respectand intocmai recomandarile producatorului; accesoriile aferente prepararii acestora (biberoane, tetine etc.) trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare pentru a reduce riscul de contaminare cu microorganisme patogene. 

Laptele pentru copii de varsta mica are o compozitie echilibrata de proteine si grasimi de calitate, vitamine si minerale, necesare pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor. 2 portii zilnice de lapte pentru copii de varsta mica de la varsta de 1 an asigura necesarul de: Calciu (peste 90%) si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor, Fier (asigura peste 70%) pentru o dezvoltare cognitiva optima, Fosfor si Iod pentru o dezvoltare optima.

Proteinele sunt importante pentru cresterea musculaturii in special si a organismului in general, excesul lor fiind extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata.

Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic - sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50kg, nu a unui copil de 10kg.

Stiai ca proteinele sunt nutrientii de baza pentru cresterea copilului tau? Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre acestia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absolut necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc.

Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite si „caramizile vietii". 

 

Informatii despre lapte

Cu totii stim ca laptele este un aliment benefic sanatatii, in special datorita compozitiei bogate in calciu. Pentru intervalul de varsta 0-12 luni, doza zilnica recomandata de calciu pentru copii este de 550mg, iar pentru copiii de 1-3 ani, doza recomandata de calciu este de 700mg, care poate fi regasita in 2 portii de lapte pentru copii de varsta mica, conform Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara.

In ceea ce priveste calitatea, dupa cum s-a mentionat, laptele de vaca nu este recomandat bebelusilor mai mici de 12 luni; laptele matern reprezinta cea mai buna optiune, urmat indeaproape de laptele pentru copii de varsta mica.

 

Beneficiile oferite de lapte copiilor 

Laptele ofera o serie de beneficii semnificative copiilor, dupa cum urmeaza:

  • In primul rand, o hidratare adecvata - un aport regulat de lichide pe parcursul zilei este esential pentru hidratare, iar laptele contine o cantitate semnificativa de molecule de apa, prin urmare este o alegere potrivita pentru cei mici.
  • Laptele contine, dupa cum bine stiti, calciu, esential pentru cresterea si dezvoltarea sistemului osos (sanatatea oaselor si a dintilor); este principala sursa alimentara pentru acest mineral. Aceasta dezvoltare atinge cel mai inalt nivel in perioada anilor de copilarie si adolescenta; deoarece gradul de asimilare al acestuia la nivelul corpului este de numai 30%, alimentatia trebuie sa il contina din abundenta. Optimizarea aportului de lactate la aceasta categorie de varsta poate conduce la scaderea riscului de osteoporoza. 
  • Laptele stimuleaza cresterea corpului in ansamblu. Copiii care consuma lactate dispun de un aport mai mare de nutrienti (Vitamina D - ajuta la asimilarea calciului in organism, proteine, Fosfor, Magneziu, Seleniu, riboflavina, Vitamina A si unele Vitamine din grupul B) comparativ cu cei care nu consuma aceasta categorie de alimente. De altfel, introducerea lactatelor de la o varsta frageda pune bazele unor obiceiuri alimentare benefice ulterior in viata.
  • Laptele poate stimula performanta cognitiva - fie datorita faptului ca imbunatateste nutritia in ansamblu, fie deoarece sustine in special dezvoltarea creierului.
  • Scaderea riscului de obezitate - contrar parerii majoritatii persoanelor, cercetarile au demonstrat ca cei care consuma lapte si produse lactate se confrunta mai rar cu probleme legate de tipul supraponderabilitatii (dar si de hipertensiune, de anumite tipuri de cancer, de infarct sau diabet de tip 2), conform Institutului National de Sanatate. 
  • In cazul familiilor care consuma rar sau deloc carne, laptele si derivatele sale pot reprezenta importante surse de proteine.

Citeste mai mult

Intra in Clubul Nestle Baby

Detalii depre ce inseamna sa fii parinte, la un click distanta.

  • Afla mai multe despre nutritie
  • Incearca aplicatiile personalizate
  • Obtii ajutor si raspunsuri in cel mai scurt timp

Inscrie-te!

Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
Mamele au notat acest articol0/5

Inca nu ai gasit
ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.