Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Distribuie Articole
X
Cum sa faci fata in situatia unor alergii alimentare?

Cum sa faci fata in situatia unor alergii alimentare?

 

Un numar din ce in ce mai mare de copiii pe care ii intalnesc sufera de o anumita alergie alimentara sau intoleranta de un anumit fel. Cum as putea sa limitez riscurile in ceea ce priveste propriul meu copil?

25.01.2018 - 17:37

Statisticile arata faptul ca numarul cazurilor de alergie si intoleranta alimentara creste intr-un ritm ametitor, inclusiv in cazul nou-nascutilor. In timp ce cazurile sunt complexe si sunt legate de mai multi factori, fenomenul in sine se poate identifica foarte bine in prezent: organismul intra in contact cu o substanta pe care nu o „recunoaste” (sau pe care nu o mai recunoaste) si isi activeaza sistemul de aparare pentru a putea scapa de intrus. Cu toate ca exista o gama variata de simptome, solutia este mereu una si aceeasi: evitarea, prin aceasta intelegandu-se scoaterea definitiv a respectivului ingredient din dieta bebelusului.

Un alt fapt care trebuie sa te linisteasca si care a fost dovedit stiintific este acela ca prin introducerea graduala si metodica a alimentelor solide, vei reduce riscul ca bebelusul tau sa dezvolte asemenea alergii. Iata cateva raspunsuri la principalele intrebari pe care le poti avea in legatura cu acest subiect.

 

Ajuta alaptatul sa se previna aceste alergii alimentare?

 

La modul general, prin alaptare se reduce riscul aparitiei acestor alergii alimentare.

In cazul familiilor unde exista un „risc crescut” si care prezinta un anumit istoric de alergii (mama, tata, etc.), in special alergii la proteinele care se gasesc in laptele de vaca, alaptarea este cu atat mai mult recomandata, iar un specialist poate chiar sa recomande sa se limiteze cantitatea de produse lactate si alte asemenea alimente alergene in dieta mamei. In mod ideal, bebelusii ar trebui alaptati exclusiv in primele sase luni de viata. Din punctul de vedere al sistemului imunitar, alaptarea ii intareste pe cei mici. Sistemul digestiv se maturizeaza si el mult mai eficient. Prin urmare, este esential ca alimentele solide sa fie introduse treptat.

 

Ce simptome produc aceste alergii?

 

In functie de alimentul care se face responsabil de declansarea lor, simptomele care trebuie sa ne alarmeze sunt varsaturile, diareea, durerea la nivelul stomacului, urticaria, usoara tumefiere a buzelor si a limbii (sau in unele cazuri grave, edemul Quincke), aparitia eczemelor, a astmului si a unor infectii ORL repetate, alaturi de intreruperea ritmului normal de dezvoltare a copilului, pe care il poti monitoriza prin graficul de crestere si dezvoltare.

 

Care sunt principalele alimente alergene?

 

De la introducerea alimentelor solide si pana la varsta de trei ani, principalele 4 alimente alergene sunt: ouale, glutenul, arahidele si proteinele din laptele de vaca. Simptomele sunt aceleasi, iar solutia ramane neschimbata: evitarea.

 

Ouale

Vinovatul este adeseori albusul de ou si se recomanda sa nu ii oferi copilului albus de ou inainte de varsta de un an. Galbenusul se poate introduce dupa varsta de sase luni. Daca micutul a fost diagnosticat ca suferind de alergie la ou, tine cont de faptul ca foarte multe produse alimentare sunt realizate din ingrediente care contin oua. Citeste etichetele si lista de ingrediente cu foarte mare atentie!

 

Glutenul

Glutenul este o proteina care se regaseste in cereale precum secara, ovaz, grau (inclusiv painea din grau, grau spelt si graul khorasan) si orz. Prin urmare, imediat ce ti se pune diagnosticul de alergie la gluten, toate produsele derivate din aceste cereale trebuie eliminate din dieta. Din fericire, reglementarile din prezent impun ca prezenta glutenului sa fie evidențiată pe toate produsele care contin aceasta proteina. Produsele pentru bebelusi de la inceperea diversificarii nu contin gluten. Introducerea treptata a glutenului este totusi posibila, incepand cu varsta de 6 luni.

 

Arahidele

La fel ca si in cazul oualelor si al glutenului, arahidele sunt prezente in multe dintre produsele alimentare din industrie care nu sunt destinate pentru a fi introduse in alimentatia bebelușilor. Tu ai responsabilitatea de a citi eticheta pentru a detecta si cea mai mica urma de prezenta a acestora in alimente!

 

Proteinele din laptele de vaca

Alergia la proteinele din lapte a devenit deja ceva obisnuit, in special in cazul nou-nascutilor. Adreseaza-te medicului tau pentru a va recomanda o alimentatie corecta pentru tine si bebelusul tau.

Alte categorii de ingrediente cu potential alergen:

  • Arahide și fructe cu coajă lemnoasă (nuci, alune, arahide, fistic, migdale, alune de padure, fistic, nuci caju, nuci Pecan, nuci de Brazilia, nuci de macadamia, și produse derivate etc.);
  • Seminte (semințe de susan și produse derivate etc.);
  • Soia și produse derivate;
    • Crustacee, moluște, pește și produse derivate.
    • Telina, muștar, lupin și produse derivate.
    • Dioxid de sulf și sulfiți in anumite concentrații.

 

„Din cate am inteles, diversificarea realizata cu atentie reduce riscul aparitiei alergiilor alimentare. Deci cum fac acest lucru in practica?”

Prin diversificarea treptata a bebelusului, urmand sfaturile medicului tau specialist, introducerea alimentelor solide incepe –conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii de la 6 luni (pana la aceasta varsta este recomandata alptarea exclusiva), cu atentie la introducerea numai a unui singur aliment o data. In cazul copiilor cu o anumita predispozitie spre dezvoltarea de asemenea alergii, sunt si unii medici care recomanda introducerea unui singur aliment nou pe saptamana.

Ce ar trebui sa cunosti:

  • Evita cerealele care contin gluten la inceperea diversificarii bebelusului. Poti totusi incepe prin introducerea cerealelor care nu contin gluten in luna a sasea.;
  • Evita introducerea alimentelor cu cel mai ridicat nivel alergenic pana ce copilul nu va fi implinit varsta de 12 luni (in special arahidele , albusul de ou, alunele, fructele cu coajă lemnoasă telina, fructele de mare, mustarul, etc.). Gateste intotdeauna foarte bine fructele si legumele (inainte de a le introduce in piureuri sau compoturi), intrucat prin gatit proprietatile alergene scad in intensitate.

 

Cine poate pune un diagnostic de alergie?

 

Intr-o prima instanta, medicul tau de familie sau pediatrul pot prescrie o analiza de sange. Se recomanda ulterior sa consulti un alergolog. Poti chiar sa gasesti un alergolog specializat pe problemele nou-nascutilor.

 

Se pot vindeca aceste alergii?

 

In prezent nu exista niciun fel de tratament medical pentru alergiile alimentare. Practica standard este de a reintroduce in timp respectivul aliment alergen, astfel desensibilizand treptat organismul sub supravegherea unui medic specialist.

Citeste mai mult

De retinut

  • Preventia alergiilor

    Alergiile nu pot fi vindecate in momentul de fata, insa pot fi prevenite prin alaptare, diversificarea treptata si introducerea treptata a alimentelor cu potential alergenic.

  • Simptomele alergiilor

    Simptomele alergiilor sunt varsaturile, diareea, durerea de stomac, urticaria, usoara tumefiere a buzelor si a limbii, aparitia eczemelor, a astmului si a unor infectii ORL repetate, alaturi de intreruperea ritmului normal de dezvoltare a copilului.

  • Alimente care cauzeaza alergii

    Alimentele cu cel mai mare potential alergenic, pe care trebuie sa le introduci in dieta copilului treptat, in anumite etape de dezvoltare, sunt ouale, glutenul, alunele si laptele de vaca.

Intra in Clubul Nestle Baby

Detalii depre ce inseamna sa fii parinte, la un click distanta.

  • Afla mai multe despre nutritie
  • Incearca aplicatiile personalizate
  • Obtii ajutor si raspunsuri in cel mai scurt timp

Inscrie-te!

Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.