Rolul laptelui in alimentatia copiilor
Intre varstele de 1 an si 2 ani, copilul este tot mai activ si are nevoie de nutrienti esentiali ca fierul si vitamina D. Ce fel de lapte dam copilului dupa ce implineste 1 anisor? Citeste aici ce trebuie sa stii.
Laptele este un super aliment care sprijina cresterea oaselor copilului
Laptele este considerat pe scara larga un "aliment esential" care sprijina cresterea oaselor la copiii care nu mai pot fi alaptati.
Laptele furnizeaza energie, contine proteine si calciu, printre alte elemente nutritive si componente bioactive care pot facilita cresterea oaselor.
Copilul de peste 1 an are nevoie in continuare de lapte
Intre varstele de 1 an si 2 ani, copilul este tot mai activ si are nevoie de nutrienti speciali ca fierul si vitamina D. Laptele pentru copii de varsta mica contine nutrienti si vitamine esentiale, inclusiv proteine, vitaminele A, D, B2, B3 si B12, calciu, potasiu, fosfor, zinc si magneziu.
Copiii care beau lapte pentru copii de varsta mica tind sa aiba in organism o cantitate mai mare de nutrienti esentiali in comparatie cu copiii care nu beau astfel de lapte, potrivit unui studiu publicat in 2016 de catre Academia Americana de Pediatrie si cercetatorii de la Universitatea din Vermont, SUA.
Pana la 2 ani, copilul are nevoie de lapte
Ce fel de lapte oferim copilului? Multi parinti nu stiu cata grasime poate fi in laptele pe care il ofera copilului. Lapte cu pana la 4% grasime, 2% grasime, 1% sau fara grasimi.
Academia Americana de Pediatrie recomanda lapte, de obicei, de 3,5%, pana la 4% grasime pentru copii pana la varsta de 2 ani, deoarece grasimile saturate sunt necesare pentru dezvoltarea creierului. 80% din dezvoltarea creierului are loc in primii doi ani de viata, astfel incat grasimea este benefica la aceasta varsta.
Copiilor cu varsta de peste 2 ani, este cel mai bine sa le oferim lapte cu un continut redus de grasime (fie 1% sau 2%). Asta in primul rand, pentru ca de la aceasta varsta, copilul isi poate lua o multime de grasimi din alte alimente.
Lipsa fierului in alimentatia copilului duce la anemie
Intre varstele de 1 an si 2 ani, copilul este tot mai activ si are nevoie de nutrienti speciali ca fierul si vitamina D. Este demonstrat ca laptele de vaca contine fier, vitamina C, vitamina D si alte elemente nutritive in cantitati insuficiente pentru a sustine o crestere optima.
Consumul de lapte de vaca poate creste riscul de anemie feripriva deoarece proteinele din laptele de vaca pot irita mucoasa sistemului digestiv, ceea ce duce la scaune cu sange. In cele din urma, laptele de vaca nu ofera cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru copiii in crestere.
Laptele pentru copii de varsta mica poate sustine cresterea copilului de peste 1 an
Laptele pentru copii de varsta mica are o compozitie echilibrata de proteine si grasimi de inalta calitate, vitamine si minerale, necesare pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor. Doua portii zilnice de lapte pentru copii de varsta mica de la varsta de 1 an asigura un procent mare din necesarul de:
- Calciu (asigura peste 90%) si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor;
- Fier (asigura peste 70%) pentru o dezvoltare cognitiva optima;
- Fosfor si Iod pentru o dezvoltare normal;
- Proteine importante pentru cresterea musculaturii.
Referinte
Consumption of cow's milk as a cause of iron deficiency in infants and toddlers - U.S. National Library of Medicine