Nestle Bubchen

Alergiile la bebeluşi

Alergiile alimentare la bebeluşi

În populaţia totală există la fel de mulţi copii fără istoric familial care dezvoltă alergii, ca şi în cazul copiilor cu istoric familial.

 

 

Cum să faci faţă unei alergii alimentare?

Din ce în ce mai mulţi bebeluşi dezvoltă intoleranţe sau alergii la alimente. Ce soluţii am pentru a-i reduce bebeluşului meu riscul alergic?

Cifrele existente ne arată că intoleranţele şi alergiile alimentare se înmulţesc exponenţial, inclusiv în rândul sugarilor. Desi exista un număr mare de posibili factori declansatori, fenomenul  are un mecanism cât se poate de clar: contactul organismului cu o substanţă pe care nu o „recunoaşte” declanseaza o reactie exagerata de aparare in intentia lui de a elimina intrusul.

În timp ce simptomele alergiei alimentare sunt numeroase, modalitatea de a evita reactiile alergice presupune eliminarea alergenilor. Cu alte cuvinte, excluderea din alimentaţia bebeluşului a acelor ingrediente care prezintă risc alergenic.
Un alt fapt dovedit ştiinţific este chiar mai liniştitor: diversificarea corecta şi progresivă a alimentaţiei bebeluşului  diminuează  incidenta reactiilor alergice. E bine de ştiut, nu? Ai în continuare şi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de alergiile alimentare ale bebeluşilor.

Alăptarea poate preveni alergiile alimentare ale bebeluşilor?

Hrănirea bebeluşului cu lapte matern are un rol major în diminuarea incidentei alergiilor alimentare. În familiile „cu risc”, unde există antecedente alergice (la mamă, tată), mai ales alergii la proteinele din laptele de vacă, alăptarea e chiar si mai importantă. În această situaţie, unii specialisti considera necesar ca mama să reducă si ea consumul de produse lactate sau de alte alimente alergenice, evident, la recomandarea medicului. Ideal  e să-ţi hrăneşti bebeluşul exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă. Din punct de vedere imunitar, prin alăptare bebeluşul devine mult mai rezistent, iar sistemul său digestiv se maturizează fără probleme. Apoi este foarte importanta începerea treptată a diversificării alimentaţiei bebeluşului.

Care sunt simptomele alergiilor alimentare la bebeluşi?

În cazul alimentelor cu potenţial alergenic, simptomele pe care trebuie să le urmăreşti sunt  eczemele , vărsăturile, scaunele diareice, durerile abdominale, crizele de urticarie, inflamarea buzelor şi a limbii ,  dificultati in respiratie sau respiratie suieratoare,. Şi să nu mai vorbim de posibilitatea unei stagnări în creşterea bebeluşului.

Care sunt principalii alergeni?

De la începerea diversificării până la 3 ani.

La copilasi 5 alergeni alimentari sunt responsabili de circa 90% dintre reactiile alergice: ouăle, laptele de vaca, glutenul soia, arahidele.  Simptomele sunt aceleaşi pentru toate categoriile, la fel şi soluţia: excluderea alimentelor cu risc alergenic din alimentaţia bebeluşului.

Ouăle
Albuşul de ou este responsabil, cel mai frecvent, pentru apariţia alergiilor la bebeluşi. Din acest motiv, introducerea albuşului de ou în alimentaţia bebeluşului înainte de vârsta de 1 an nu este recomandată. Gălbenuşul, în schimb, poate fi introdus de la 6 luni. Odată alergia la ou depistată, trebuie să ştii că numeroase produse alimentare din comerţ au în compoziţia lor ouă. Citeşte cu atenţie etichetele produselor pentru a identifica eventualele ingrediente „riscante”. Pe scurt, fii cu ochii-n patru!

Glutenul
Glutenul este o proteină care se găseşte în cereale ca graul, secara, ovăzul, şi orzul. Din momentul diagnosticării cu alergie la gluten, produsele derivate din astfel de cereale ar trebui eliminate cu desăvârşire din alimentaţia bebeluşului. Din fericire, reglementările actuale prevăd semnalarea prezenţei glutenului în compoziţia tuturor produselor din comerţ. Preparatele pentru sugarii mai mici de 4-6 luni nu conţin gluten. Totuşi, ele pot fi introduse progresiv în alimentaţia bebeluşului după vârsta de 6 luni.

Arahidele
Da, da, e vorba chiar de alunele de pământ! La fel ca ouăle sau glutenul, arahidele sunt prezente în numeroase preparate din comert nerecomandate copiilor. Fii cu ochii pe etichetele produselor pe care le cumperi!

Proteinele din lapte
Alergia la proteinele din laptele de vacă este o alergie frecventă, în special la sugari. La recomandarea medicului pediatru, un supliment de calciu poate compensa eliminarea laptelui de vacă din alimentaţia bebeluşului sau iti poate recomanda un o formula speciala de lapte daca nu alaptezi.

Alte categorii de alimente cu potenţial alergenic pentru bebeluşi:

  • Fructele uscate (, alune, fistic, migdale, nuci),
  • Fructele exotice (kiwi, litchi, mango),
  • Seminţele (mac, susan),
  • Aditivii alimentari (alfa-amilază, carmin, cazeinaţi, gumă vegetală),

 

Dacă am înţeles bine, o diversificare corectă reduce riscul bebeluşului de a dezvolta alergii alimentare. Concret, cum procedez?

Prin introducerea progresivă a alimentelor,  în cantităţile prescrise de medicul pediatru si numai cand si cu ce iti recomanda acesta.  Ai grijă să nu introduci în alimentaţia bebeluşului mai mult de un ingredient nou odată. În cazul bebeluşilor cu teren alergic, poti identifica mai usor la ce aliment este alergic si, de aceea, anumiţi pediatri recomandă introducerea unui singur aliment nou pe săptămână.

Bine de ştiut:

  • Evită cerealele cu gluten înaintea vârstei de 6 luni. oPţi începe să introduci în alimentaţia bebeluşului cantitati mici de cereale cu gluten cand sugarul este inca alaptat.
  • Până la 12 luni, evită alimentele cu grad mare de alergenicitate (în mod special laptele de vaca, arahidele, albuşul de ou, alunele, migdalele, , unele fructe exotice, fructele de mare, ). Pentru a le diminua potenţialul alergen, in primele luni de diversificare poti fierbe bine legumele şi fructele înainte de a le pune în piureuri.

 

Cine poate diagnostica o alergie alimentară la bebeluşi?

Pediatrul sau medicul de familie pot prescrie analize de sânge specifice. Există chiar şi pediatri alergologi, specializaţi în alergiile copiilor.

Cum se vindecă alergiile?

Nu există tratament medicamentos pentru vindecarea alergiilor alimentare la bebeluşi. Se recomandă evitarea alergenilor incriminati din alimentatia copilului pentru o perioada de timp, apoi reintroducerea progresivă a alergenilor în alimentaţie, sub stricta supraveghere medicala,.

 

Recomandare:

Spune „adio” alergiilor ! 
Dacă medicul l-a diagnosticat pe bebe cu o alergie, e bine să ştii că, în 80% din cazuri, această alergie va dispărea după vârsta de 3 ani. S-a făcut mai multă lumină la orizont, nu-i aşa?

openMulţumim pentru că aţi vizitat Nestle Baby Romania!

Veți fi redirecționat către un alt site.Renunţă Continuă